Republikon: A Fidesz-tábor a Jobbiktól is jobbra áll

Nagyon magabiztosan vezet a Fidesz, a Jobbik és az MSZP is visszaesett. A DK és az LMP jutna még a parlamentbe.

MN
2017. 09. 01. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Jobbikot a közvélemény inkább szélsőjobboldali pártként, a Fideszt pedig konzervatívként kezeli, a két párt hívei közel ugyanolyan arányban tartják magukat jobboldalinak. Sőt, a Fidesz hívei még egy kicsit jobboldalibbak is, mint a jobbikosok – derül ki a Republikon Intézet friss felméréséből, amelyet a 24.hu ismertetett.

A Republikon kutatásában ugyanis rákérdeztek, hogy az egyes pártok szavazói mennyire vallják magukat bal- vagy jobboldalinak. A bal–jobb-skálán 1-től 10-ig lehet elhelyezni, hogy ki melyik oldal felé húz (az 1 jelenti a „tisztán” baloldali, a 10 a jobboldali álláspontot, az 5-6 a politikai közepet).

A fideszesek esetében átlagosan 7,73 lett az eredmény a tízes skálán, míg a jobbikosoknál 7,42. A számok alapján a legbalosabb párt a Párbeszéd 2,89 ponttal, egy kicsivel balra az MSZP-től (2,96 pont). Az Együtt, az LMP és a Momentum táborában csaknem azonos a jobb- és a baloldaliak aránya (az átlagos értékek sorban: 5,52; 5,19; 5,62), míg a DK-sok közt nincsenek jobboldaliak, 3-as pontszámmal inkább balközépre helyezik magukat.

A pártpreferencia-felmérés azt mutatja, hogy a Fidesz–KDNP népszerűsége változatlan: a teljes népességen belül maradt 30 százalékon, a pártválasztók között júliushoz képest 1 százalékponttal, 52 százalékra emelkedett a támogatottsága.

A Jobbiknak a teljes népességben az egy hónappal ezelőtti 10 után most 9 százalékot mért az intézet. A pártválasztók körében 2 százalékpontos esést könyvelhetett el a párt, így 16 százalékon áll.

Az MSZP támogatottsága 8 százalékon stagnál a teljes népesség körében, míg a pártválasztók között a júliusban mért 15-ről 14 százalékra süllyedt az elmúlt hónapban.

A parlamentbe jelen állás szerint még az LMP és a DK jutna be, mert ennek a két pártnak éri el a pártválasztók körében az 5 százalékot a támogatottsága.

A Momentum az összes megkérdezett között 2, a pártot választók között 3 százalékon áll. Az Együtt 2, a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd 1-1 százalék szavazatára számíthat a pártválasztók körében, a teljes népességben viszont a Párbeszéd támogatottsága mérhetetlenül alacsony, és az Együtt, illetve az MLP is mindössze 1-1 százalékon áll.

 

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.