Republikon-felmérés: lejtmenetben a Jobbik és az MSZP

A felmérés szerint pártválasztók több mint fele a Fideszre szavazna.

MN
2017. 09. 01. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pártválasztók több mint fele a Fideszre szavazna, ráadásul július óta tovább csökkent a Jobbik és az MSZP támogatottsága – írja a 24.hu a liberális kötődésű Republikon Intézet augusztusi közvélemény-kutatása alapján.

A Republikon szerint a teljes népességen belül a Fidesz–KDNP népszerűsége maradt 30 százalékon, de a pártválasztók között júliushoz képest 1 százalékponttal, 52 százalékra emelkedett a kormánypárt támogatottsága.

A Jobbik és az MSZP ezzel szemben folyamatosan veszít a támogatóiból. A Jobbiknak a teljes népességben az egy hónappal ezelőtti 10 után most 9 százalékot mért az intézet, ráadásul a pártválasztók körében 2 százalékpontos esést könyvelhetett el, így 16 százalékon áll. Ezzel meg is előzi az MSZP-t, – mert bár a baloldali-liberális ellenzék összességében jóval erősebb, mint a Jobbik, megosztottabb, mint valaha, így egyedül egyik párt sem tud odaérni a második helyre.

A szocialisták támogatottsága 8 százalékon stagnál a teljes népesség körében, míg a pártválasztók között a júliusban mért 15-ről 14 százalékra süllyedt az elmúlt hónapban.

A Demokratikus Koalíció és az LMP a Republikon méréseiben fej fej mellett halad: a teljes népességben 3-3 százalékon állnak, ám ha most lennének a választások, mindkét párt bejutna a parlamentbe, köszönhetően a pártválasztók között mért 5 százalékos eredménynek.

A pártok népszerűsége mellett a Republikon kutatása ezúttal arra is kitért, hogy az egyes pártok szavazói mennyire vallják magukat bal- vagy jobboldalinak.

Figyelemre méltó, hogy míg a Jobbikot a közvélemény inkább szélsőjobboldali pártként, a Fideszt pedig konzervatívként kezeli, a két párt hívei közel ugyanolyan arányban tartják magukat jobboldalinak. Sőt, a Fidesz hívei még egy kicsit jobboldalibbak is, mint a jobbikosok: míg előbbieknél 7,73 lett az eredmény a tízes skálán, addig az utóbbiaknál 7,42. A számok alapján a legbalosabb párt a Párbeszéd 2,89 ponttal, egy kicsivel sikerült „megelőznie” az MSZP-t (2,96 pont).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.