Színház az egész: másfél milliárdot pumpálnak a Millenáris Parkba

A Várból kiebrudalt Nemzeti Táncszínház 884 millió forintot, a befogadását vállaló kft. 720 milliót kap egy kormányzati rendelet szerint.

Koncz Tamás
2017. 09. 12. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő tavaszra el kell készüljön a Nemzeti Táncszínház új otthona: a karmelita kolostorból három éve a Miniszterelnökség érkezése miatt kiebrudalt színházat a Millenáris Parkba telepítik, a költözést és az új beruházást pedig igencsak nagylelkűen finanszírozza a kormány.

A hétfőn megjelent Magyar Közlöny szerint ugyanis összesen 1,6 milliárd forintot irányítanak át a színházi beruházásokra és a szervezetet befogadó Millenáris Nonprofit Kft.-hez.

A támogatás két tételben történik: a Miniszterelnökség azonnali hatállyal 885 millió forintot adott a táncszínháznak, amelyből 726 milliót kell a játszótér kialakítására költeni, a maradékot pedig hang- és fénytechnikára, eszközbeszerzésre fordíthatja a szervezet. A pénzt a nemzetgazdasági tárca büdzséjéből csoportosította át Lázár János minisztériuma.

Ha hozzászámoljuk, hogy a táncszínház érkezéséhez eddig négymilliárdból kellett szétverni, majd átalakítani a Millenáris Teátrum egyébként jó állapotú épületét, a költözködés költségei megközelítik az ötmilliárdos keretet.

Emellett a Miniszterelnökség rendkívüli kormányzati intézkedésként további 720 millió forintos tőkeemelést hajtott végre a Millenáris Nonprofit Kft.-ben, amelyet másra is fordíthat a kft. – a pénzt ezúttal is a nemzetgazdasági tárcától hívta le. 

Persze az ár nagysága is relatív: a beruházás kifejezetten szolidnak számít, ha azt nézzük, hogy csak a miniszterelnöki dolgozószoba kialakítása 3,9 milliárd forintba került a karmelita kolostor átépítése során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.