Tízezer magyar munkavállaló ingázik naponta Ausztriába

Elsősorban a szakmunkások ingáznak, idénymunkákkor még tízezernél is többen.

MN
2017. 09. 01. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főként Ausztriába ingáznak a magyar munkavállalók, a két ország közötti – akár három-négyszeres – bérszínvonal-különbségek miatt  – írja a Vg.hu.

A portál emlékeztet, hogy az osztrák munkaerőpiac 2011 óta teljesen nyitott a hazai munkavállalók előtt, és a KSH szerint a naponta ingázók száma 10 ezer fő körül van, a nyári és őszi idénymunkákkor pedig a szám ennél is magasabb.

A tendencia már a kilencvenes évek óta tart, ezért a határ menti térségben már jó ideje szakember- és munkaerőhiány van.

A Vg.hu megemlíti a szlovák oldalt is, ahol egy kicsit más a helyzet. Itt kisebbek (10-30 százalékosak) a bérkülönbségek, és korábban, az ezredforduló után még a szlovákiából érkező dolgozók enyhítették a magyar munkaerőhiányt. Később fordult a kocka, és magyar szakemberek jelentek meg Pozsony környékén. Egyetlen kirívó pozitív példát említ a portál, azt, hogy a Magyarországon dolgozó mozdonyvezetők 45 százalékkal többet keresnek, mint szlovák társaik.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.