Tovább sztrájkolnak a vasutasok a MÁV-büfékocsik miatt

Eredménytelenül zárult a kollektív munkaügyi vita augusztus 31-i fordulója is.

MN
2017. 09. 01. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredménytelenül zárult a kollektív munkaügyi vita augusztus 31-i fordulója is, emiatt a munkabeszüntetést a VDSzSz Szolidaritás Utasellátó Alapszervezete 2017. szeptember 4-én éjfélig meghosszabbította – írja közleményében a Vasutasok Demokratikus Szakszervezete.

Amint arról korábban beszámoltunk, a téli menetrendváltással egy időben a MÁV-Start a gazdaságos működtetésért több nemzetközi vonaton csökkenti, illetve megszünteti az étkező- és hálókocsi-szolgáltatást, mivel a vasúttársaság szerint a büfékocsi és a hálókocsi szolgáltatás is haldoklik, egyszerűen alacsony a kihasználtság, és veszteséget termel. A MÁV-Start emellett a nemzetközi trendekkel magyarázza az utasellátó megszüntetését és a 2015-ös migránsválságot is a negatív hatásokhoz sorolta.A szakszervezet szerint a szolgáltatás megnyirbálása pedig együtt jár a dolgozók csoportos leépítésével, ezért kezdtek már korábban is sztrájkot. A vasúttársaság azt ígérte, hogy valamennyi munkavállaló esetében más pozíció felajánlásával, illetve átképzéssel járul hozzá a biztos munkalehetőséghez.

A MÁV csütörtökön az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy nem okoz nagyobb fennakadást az Utasellátónál szervezett sztrájk, a járatok többsége a tervezett kocsi-összeállítás szerint elindult. Kedden nyolc, szerdán öt, csütörtökön délutánig két munkavállaló nem vette fel a munkát.

A szakszervezet erre úgy reagált, hogy a vasúttársaság valótlanságot állít, durván alábecsüli a sztrájkban részt vevők létszámát. Különben semmi szükség nem lett volna arra, hogy például „a vasutas nyugdíjasok szorult élethelyzetét kihasználva a munkáltató sztrájktörésre kényszerítse őket”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.