Volt külügyminiszterek is kiálltak az euró bevezetése mellett

Augusztusban nyújtotta be népszavazási kérdését a Polgári Világ Pártja.

MN
2017. 09. 05. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Polgári Világ Pártja augusztusban nyújtotta be a népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Irodának (NVI) az euró magyarországi bevezetésének ügyében. A kérdés így hangzik: „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés törvény megalkotásával kötelezze arra a kormányt, hogy Magyarország az euróövezethez való csatlakozás érdekében hivatalosan kérje felvételét az európai átváltási árfolyam-mechanizmus (ERM II) rendszerébe?” 

Az ezt követő sajtótájékoztatón Keresztény Zoltán, a párt elnöke arról beszélt: azért most álltak elő a kezdeményezéssel, mert hazánk az uniós csatlakozása óta eltelt időszakban nem teremtette meg a felzárkózás alapjait.

Pukli István, a Polgári Világ Pártjának (PVP) alelnöke – volt iskolaigazgató – lapunknak korábban úgy fogalmazott: „össznemzeti ügy, sorsforduló előtt állunk. Vagy csatlakozunk az európai magországokhoz, vagy végérvényesen leszakadunk”. Hozzátette, ő az oktatás szempontjából közelít a kérdéshez. Eszerint az euró bevezetése új lendületet adna a magyar gazdaságnak, aminek köszönhetően az oktatásra is lehetne a GDP 10-12 százalékát fordítani.

A Polgári Világ Pártja most közleményben tudatta: „sorsdöntő jelentőségű az európai fősodorhoz való visszatérésünk. Ennek ma az euró mielőbbi bevezetése az eszköze és a szimbóluma. E véleményünket több közéleti gondolkodó osztja, akik nevüket adják az euró bevezetése érdekében indított kezdeményezésünkhöz”.

Tájékoztatásuk szerint a támogatók:

Azt írják, az euró bevezetésének első támogatói – aláírásuk mellett – néhány soros üzenettel támasztották alá döntésüket, ami az úgynevezett Hitvallásban is olvasható. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy Magyarország ismét válaszút előtt áll. „Végérvényesen hitet teszünk Európa mellett, vagy bele kell törődnünk abba, hogy a világ elmegy mellettünk” – szögezték le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.