520 ezres óvónői fizetés: egyre több ilyen hirdetésre számíthatunk

Eddig a növekvő orvoshiány volt jellemző, de 2-3 év múlva várhatóan pedagógusból sem lesz elég.

Hutter Marianna
2017. 10. 07. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár pályakezdőknek is fizetne 350-520 ezer forintos bért a Borsod megyei Tornanádaska, ahol óvónőket keresnek – számolt be róla csütörtökön az RTL Klub híradója. A rekordösszegű fizetést kínáló álláshirdetést a falu polgármestere tette közzé közösségi oldalán. Az 520 ezer forintos összeg majdnem a háromszorosa annak, amit a közalkalmazotti bértábla egy főiskolai végzettségű, pályája elején járó óvónőnek kínál, ez ugyanis mindössze bruttó 177 ezer forint.

Míg a 2015/2016-os tanév adatai szerint Borsodban 10,8 óvodás jutott egy óvónőre, addig például ez a szám Somogyban csak 9,6 volt. A közigazgatási állásokat összesítő kormányzati portálon 180 találatot lehetett látni pénteken, ha valaki az óvodapedagógust kereső hirdetéseket kívánta böngészni; ezek tizedét Borsodban adták fel. A Pedagógusok Szakszervezete azt közölte lapunkkal, hogy saját megyei szervezetétől is úgy tudja, hiány van Borsodban az óvodapedagógusból.

– A tornanádaskai eset elszigetelt lehet, ennyire egyelőre nem riasztó az óvodapedagógus-hiány. Ugyanakkor évről évre rosszabb lehet a helyzet – erről beszélt lapunknak Makár Barnabásné, a PSZ ügyvivői testületének tagja, aki maga is Borsodban dolgozott. Mint elmondta, amikor a hetvenes években nagy méretű óvodákat építettek jellemzően a nagyobb városokba, rengeteg óvónőt képeztek. Ám ez a korosztály hamarosan nyugdíjba megy, így egyre nagyobb probléma az óvodapedagógusi állások betöltetlensége. Bár biztató, hogy az óvodapedagógusi szak a legnépszerűbbek között van a felsőoktatásban, közel sem biztos, hogy az itt végzők valóban óvónők is lesznek. – Sokan inkább elmennek Angliába bébiszitternek – mondta a PSZ szakembere, hozzátéve: a tapasztalat azt mutatja, hogy kevés óvodapedagógus és pedagógus marad a pályán.

– Eddig a növekvő orvoshiány volt jellemző, hogy nincs elég háziorvos, gyermekorvos, de 2-3 év múlva pedagógusból sem lesz elég – mondta lapunknak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) vezetője. – Vannak olyan területek, ahová nem megy senki, úgyhogy várhatóan egyre több ilyen hirdetés lesz – jegyezte meg. Felvetésünkre, hogyan lehetne ezeket a falvakat vonzóbbá tenni, arról beszélt, most az országban nagyjából mindenki egyformán keres a szakmában, vagyis vissza kell majd hozni a pótlékokat. Szerinte a probléma azokon a területeken fog elharapózni, ahol sok apró falu található. Így például gond lehet a Dél-Dunántúlon, Zala megye egyes részein, Nógrádban és Borsodban. – Az eset rávilágít, hogy nagyon komolyan kell foglalkozni a munkaerő-áramlással. Különféle megoldásokat kell majd találni az egyes területeken; ami igaz lesz Zalára, az nem működik majd Borsodban – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.