Alföldi Róbert: Fasisztoid irányba mennek a dolgok

A félelem megeszi a lelket – és nem csak Fassbinder művében. Alföldi Róbert gyűlöletkampányról, durvuló stílusról beszélt az Azonnali.hu-nak.

MN
2017. 10. 09. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendes fasisztoid irányba mennek a dolgok az országban – véli Alföldi Róbert, aki szerint a Soros-kampány egyértelműen az antiszemita érzésekre játszik rá. A rendezővel legújabb darabja, A félelem megeszi a lelket című Werner Fassbinder-film színpadi adaptációja kapcsán készített interjút az Azonnali.hu.

Alföldi a lap kérdésére megerősítette, fontos és aktuális volt neki, hogy a Fassbinder-film hőse egy arab bevándorló, akit félelemmel és idegenkedéssel fogadnak a hetvenes évek német társadalmában. A bemutatót viszont nem tudatos utalásként időzítette az újabb nemzeti konzultáció idejére a rendező és a Kultúrbrigád társulata, hiszen „mindig lenne valamiért pikantériája az egyenes beszédnek”.

Alföldi Róbert szerint a Soros-plakátok stílusa, megszólalásmódja ebben az országban kifizetődőnek számít. „A korábbi Soros-plakátokra ugyanazokat az üzeneteket írták, mint a harmincas évek Budapestjén. És mivel közelít a választás, most még jobban fel lett habosítva. Nemcsak plakátok vannak, hanem már mindenhol Soros van, mindenhol Sorost látják. De nem ez a probléma. A probléma az, ami ebből következik” – mondta Alföldi, aki a következményt az őcsényi zűrzavarban, pánikban látja.

Alföldi kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy miért nem ment be sokáig a Hír TV-hez: bár a csatornánál érzése szerint gyalázták és sértegették őt, nincs benne sértettség. Úgy látja viszont, hogy a televízió nem valamilyen értékválság és a korábbi hibák felismerése miatt változott meg, hanem azért, mert „a tulaj kiesett a pikszisből”. Alföldi hozzátette, ettől függetlenül még így is vállalna egy Hír TV-s beszélgetést, „de annak megvan az ára”.

A Jobbikról továbbra is negatív véleménnyel van a rendező, de azt abszurdnak tartja, hogy „egy kvázi törvényesen működő pártot” betiltanának, mert a kormány ellenfele.

Az interjút idekattintva olvashatják el teljes terjedelmében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.