Az önkéntes katona lesz az új házmester?

Az önkéntesek észrevehetik, ha valahol gyanús emberek jelennek meg – mondta a Kossuth rádióban a honvédelmi miniszter.

MN
2017. 10. 09. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere erősíti azt a társadalmi kohéziót, amely az illegális bevándorlás elleni védekezésben is fontos – mondta a honvédelmi miniszter hétfő reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

Simicskó István kitért arra is, hogy az új alapon, területvédelmi elven szerveződő rendszerben hatékonyabban észlelhetik, ha egy területen gyanús emberek jelennek meg akár terrorista szándékkal – írja az MTI.

A honvédelmi vezető kijelentése azért is meglepő, mert még a szerződéses katona sem igazoltathat civileket, ahhoz csak a rendőrnek van joga – másrészt az általános megfogalmazás miatt bárki tekinthető gyanúsnak. Ilyen jogi lehetőségek és vezetői ajánlatok mellett az önkéntes tartalékos csak egy dolgot tehet: értesíti a rendőrséget, ha idegen, gyanúsnak tűnő embert lát a saját településén, utcájában – ahogy a régi idők házmesterei tették.

Simicskó István arról is beszélt, hogy az év végéig ezer új tartalékosa lesz a honvédségnek. Már több mint ezren regisztráltak is. A múlt héten letette esküjét Hajdúhadházon és Hajmáskéren háromszáz-háromszáz tartalékos katona.

céljuk, hogy 2026-ra a 30 ezres létszámú Magyar Honvédség mögött 20 ezer fős tartalékos erő álljon – szögezte le a miniszter.

Simicskó István a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt is elmondta: szeretnék, ha Magyarország fontos bázis lenne a tartalékos katonák toborzásában, ezért pályáznak a NATO tartalékos erőinek európai parancsnoksága címre is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.