Egymilliárddal többet adnak háziorvosi praxis vásárlására, letelepedésre

Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár jelentette be a támogatási összegek növelését.

MTI
2017. 10. 09. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymilliárd forinttal növelték a háziorvosi praxis vásárlására és letelepedésre fordítható támogatás keretét – jelentette be az MTI tudósítása szerint egészségügyért felelős államtitkár hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Ónodi-Szűcs Zoltán közölte, így összesen két és negyed milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

Az államtitkár hozzátette: a keretösszeget azért emelték meg, hogy minden pályázó, aki megfelel a követelményeknek, megkaphassa a támogatást, és az idei évtől alapellátó fogorvosok is jelentkezhetnek. A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a pályázat elnyerése után legalább hat évig biztosítják az ellátást.

A letelepedési pályázatok esetében az elnyerhető támogatási összegek alakulása attól függ, hogy hány éve volt az adott praxis betöltetlen. Így 12 millió forint nyerhető el az egy éve, 14 millió a két éve, 16 millió a három éve üresen álló praxisok esetében - ismertette az államtitkár. Így ha valaki egy öt éve betöltetlen háziorvosi praxisra jelentkezik, akkor az elnyert támogatási összeg 20 millió forint is lehet - emelte ki Ónodi-Szűcs Zoltán. Praxisvásárlási pályázat esetében az elnyerhető támogatási összeg maximum négymillió forint. A pályázatokat október 15-ig lehet beadni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK).

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy eddig 117 pályázat érkezett, ezek közül 73-at bíráltak el nyertesnek. Praxisjog vásárlására a 54 pályázatból 35 nyert el támogatást, letelepedési támogatást a 37 pályázóból 21 kapott, míg a fogorvosi letelepedési lehetőségre 26-an pályáztak és 17-en nyertek. Eddig csaknem 626 millió forintot fizettek ki a nyertes pályázóknak.

Ónodi-Szűcs Zoltán felidézte, a jövő februártól újra 130 ezer forinttal emelkedik a praxisok havi finanszírozása. Az államtitkár megemlítette, arról még folyik a konzultáció a kamarával, hogy ezt a pénzt praxisjog, kártyapénz vagy területi szorzó alapján kapják meg az orvosok.

Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta azt is, hogy jelenleg háromszáz körüli a tartósan betöltetlen praxisok száma az országban.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.