Gulyás Gergely: Nem az a lényeg, hogy mit írt pontosan Soros György

A paksi bővítés és a nyugdíjak kérdése is szóba került a Fidesz–MSZP-tévévitában.

MN
2017. 10. 13. 4:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kerítésre szükség van, amíg tart a migránsválság – így vélekedett a Fidesz és az MSZP parlamenti frakcióvezetője is az RTL Klub Magyarul Balóval című vitaműsorának csütörtök késő esti adásában. Baló György műsorvezető kérdésére Gulyás Gergely, a Fidesz-frakció napokban megválasztott vezetője úgy vélekedett: amennyire ez előre látható, évtizedekig szükség lesz kerítésre, hiszen az EU-nak évtizedekig erős migrációval kell számolnia. Tóth Bertalan, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője szerint pártja sem bontaná le a kerítést – írja az MTI.

A vita során Baló György azon felvetésre, hogy a nemzeti konzultáció állításai nincsenek összhangban azzal, amit Soros György írt, Gulyás azt mondta, ebben „köztünk kedélyes egyet nem értés van”. Tóth Bertalan pedig hangsúlyozta, hogy Navracsics Tibor is azt mondta, az Európai Bizottság előtt „Soros-terv” nincs napirenden. Gulyás később úgy fogalmazott, nem az az ügy lényege, hogy „mi az, amit Soros György pontosan leírt”, hanem hogy „hogyan állunk a bevándorláshoz”.

Az MTI beszámolója szerint a nyugdíjakról szólva Gulyás Gergely azt emelte ki, hogy Orbán Viktor 2010-es kormányra kerülése óta jobban emelkedtek mint a reálbérek, így nőhetett a vásárlóértékük is. Tóth Bertalan viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy több tízezren csak havi ötven-hatvanezer forintos nyugellátást kapnak. A szocialisták kormányra kerülésük esetén visszahoznák a tizenharmadik havi nyugdíjat, és jobban emelnék a legalacsonyabb nyugdíjakat. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjat a szocialista kormány vette el 2009-ben.

A gazdasági helyzettel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország teljesítménye, a gazdasági növekedés pártja kormányzása alatt akkora béremelést tett lehetővé, amely egyetlen évben még soha nem valósult meg a rendszerváltozás óta. Az orvosok bére például százötven, a tanároké pedig ötven százalékkal nőtt. A költségvetés egyensúlyban van, ami szintén nem volt elmondható az MSZP vezette kormányok időszakára, a foglalkoztatottak száma pedig hétszázhúszezerrel nőtt 2010 óta – sorolta a kormánypárti politikus. Tóth Bertalan ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az össztermékhez viszonyítva az egészségügyre vagy oktatásra fordított pénzek idén érték el a 2010-es szintet, miközben ezekre a területekre a környező országokba sokkal többet költenek. Felvetette továbbá: vajon miért hagyják el több százezren az országot, miért tervezi a fiatalok negyven százaléka, hogy inkább külföldön próbál boldogulni, és miért maradnak orvosi ellátás nélkül egyes területeken az emberek. Az ellenzéki politikus szerint ennek oka a versenyképességet korlátozó állami korrupció és bürokrácia, továbbá hogy a Fidesz-kormány mindig azoknak ad többet, akiknek már amúgy is van. Gulyás Gergely a kivándorlással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy jelentősen mérséklődik, összességében már többen költöznek be az országba, mint ahányan elhagyják.

A paksi bővítés kapcsán Tóth Bertalan leszögezte, hogy kormányra kerülés esetén felmondanák a szerződést, kerül, amibe kerül, és megkérdeznék az embereket, hogy szükség van-e a paksi fejlesztésre. Gulyás Gergely arra emlékeztetett, hogy 2009-ben még a szocialisták miniszterelnöke, Bajnai Gordon nevezte pártpolitika felett álló nemzeti ügynek a Paks II.-t. A kormánypárt frakcióvezetője szerint amennyire ezt ma meg lehet ítélni, hosszú távon is az atomenergia lesz a legolcsóbb, legbiztonságosabb és leginkább környezetbarát energiaforrás.

Múlt héten derült ki, hogy Gulyás Gergely kész vitázni a bevándorlásról Tóth Bertalannal – a kormánypárti politikus erről az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát vezető szocialista Molnár Zsoltnak küldött levelében tájékoztatott, amelyet a Fidesz-frakció sajtóosztálya tett közzé.

Előzőleg Molnár Zsolt sajtótájékoztatón azt közölte: a schengeni határvédelemről, a bevándorlásról, a nemzeti konzultációról, „az ördögi Rogán-tervről és a nem létező Soros-tervről” nyilvános, televíziós vitára hívja ki Gulyás Gergelyt, a Fidesz új frakcióvezetőjét és Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert.

Gulyás Gergely a Molnár Zsoltnak címzett válaszlevelében azt írta: „állunk rendelkezésre a bevándorlással kapcsolatos vitára”, a Fidesz frakcióvezetőjeként szívesen vitatkozik Tóth Bertalan szocialista frakcióvezetővel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.