Jogtalanul zárták be az Aurórát Kocsis Mátéék

Másodszor nyert pert a szórakozóhely a józsefvárosi önkormányzat ellen.

MN
2017. 10. 31. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden kihirdetett jogerős ítéletével hatályon kívül helyezte a Józsefvárosi Önkormányzat jegyzőjének az Auróra Kert bezáratásáról hozott határozatát – derült ki a Magyar Helsinki Bizottság közleményéből, a helyet működtető kft.-t ugyanis a civil jogvédő szervezet ügyvédje képviselte.

A bíróság megállapította, hogy a jegyzőnek nem volt jogalapja a bezáratásra, mert az általa hivatkozott településkép-védelmi problémáknak nincs közük az Auróra Kert kereskedelmi működéséhez.

A civilek emlékeztetnek arra, hogy ez már a második olyan eljárás, ahol az önkormányzattal szemben az Aurórának adtak igazat a hatóságok, a bíróságok. Még augusztusban az Auróra Kioszkot bezárató önkormányzati határozatot semmisítette meg a Fővárosi Kormányhivatal. Ennek köszönhetően indulhatott újra a közösségi ház kantinja.

Az Auróra Klubban működő kerthelyiséget június végén záratta be azonnali hatállyal a Kocsis Máté vezette józsefvárosi önkormányzat. Nyár elején ugyanis rendőrök szállták meg a Soros-támogatással is üzemelő közösségi házat: a nyomozók száz vendéget vizsgáltak át, közülük 15-öt vittek el, és mindössze pár gramm füvet sikerült lefoglalniuk. A jegyző később lakossági nyomásra záratta be egy évre a bárhelyiséget, mivel több környékbeli lakó állítólag rettegett az itt találkozó bölcsészektől, civil aktivistáktól. A szórakozóhely egyébként politikai nyomást sejtett az engedélyének visszavonása mögött. Szerintük az a baj, hogy számos civil szervezet is itt működik, ezért akarták ellehetetleníteni őket.

A hely október óta újra nyitva van, de a kerthelyiség idáig nem üzemelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.