Lázár: A menekültek mindig az államtól kérjenek segítséget, ne civilektől!

Fél óra késéssel indult a századik kormányinfó. Őcsényről is beszélt a tárcavezető.

Földi Bence
2017. 10. 05. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Századszor tartott kormányinfót Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, mint mondta, összesen több mint kétszáz órán át tartottak ezek az események.

A tájékoztató elején az együttműködés szükségességét hangoztatta magyarok és magyarok, valamint a közép-európai országok között. A kormányfő Erdélyben is járt ez ügyben a héten, óvodafejlesztéseket hajt végre ott a magyar kormány, főként egyházi intézményeknél.

Beszélt a migrációról is. Elismételte a kormány álláspontját, miszerint a kötelező kvóta megbukott, hiszen egyedül Málta teljesítette a penzumot, de kötelezettségszegési eljárás csak három ország ellen indult. Megerősítette, az Európai Tanács következő ülése (október 19–20.) előtti este a V4-miniszterelnökök munkavacsorán vesznek részt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy áttekintsék a helyzetet a kvóták ügyében.

Mint mondta, megkezdődött a Soros-tervvel kapcsolatos nemzeti konzultáció kézbesítése. Megismételte, hogy azért csinálnak konzultációkat, hogy a választópolgároknak legyen beleszólása a kormány politikájába.

Állítása szerint akik az őcsényi panziót választották menekültek nyaraltatására, felelőtlenül jártak el, mert az államnak kellett volna ellátnia ezen személyeket. – Akár szeretik, akár nem a kormányt, mindig a magyar államtól kérjenek segítséget, ne tisztázatlan hátterű civil szervezettől – jelentette ki Lázár János.

A miniszter szerint a magyar gazdaság makrogazdasági adatai jók, a kormánytól elvártaknak megfelelően stabil növekedésről tesznek tanúbizonyságot. Mint mondta, bevált a rezsicsökkentés, főleg a nyugdíjasok szempontjából. A kormány megőrizte a nyugdíjak vásárlóerejét is Lázár szerint.

Novemberben egyösszegű nyugdíjkorrekció is jön a korábban bejelentett menetrend szerint, nyugdíjprémium is várható. Szeretnék, hogy Erzsébet-utalványt is kapjanak év végén a nyugdíjasok, de ez függ az október–novemberi gazdasági teljesítménytől. A tárcavezető közölte azt is, hogy a 2030-ig terjedő időszakban 600-800 milliárd forint többletforrást áldoznak a turizmusra, ami a növekedés záloga lesz.

A MOL tervezett felhőkarcolójáról elmondta, nem tetszenek neki az efféle épületek. – Nagy szerencse, hogy az önkormányzat adta az építési engedélyt, a kormánynak jogi eszköze nincs, hogy beleszóljon a projektbe – jelentette ki Lázár János. Álláspontja szerint a bazilikánál nagyobb épületet nem kellene építeni Budapesten. Úgy véli, az egy kincs, hogy nincs magasház a fővárosban, mert az tájseb lenne.

Arra a kérdésre, hogy miért épít Vietnamban kórházat a kormány, Lázár azt mondta, egyszer a szolidaritást, máskor annak hiányát kérik számon rajtuk. A kormány nem tud mindkettőnek megfelelni a miniszter szerint.

A miniszter elmondása szerint a kormány nem tervezi azt, hogy a kötelezettségszegési eljárások miatt módosítják a civiltörvényt vagy a lex CEU-t. A Közép-európai Egyetem által beadott iratokat vizsgálják, ha a CEU megfelel az előírásoknak, folytathatja működését.

– A kormány vizsgálja a Czeglédy-ügyben károsult diákok megsegítésének lehetőségét – mondta Lázár. A Czeglédy-ügyet az MSZP és a DK közös bűnügyének nevezte.

A miniszteri posztról való távozásával kapcsolatos kérdésre Lázár annyit mondott, szerinte túlhabosítják a történetet, nagyobb a hír füstje, mint a lángja. Arra a kérdésre, hogy miért pont most jelentette ezt be, azt mondta, azért, mert a Magyar Nemzet erről kérdezte, és ő nem akart hazudni.

A miniszterelnöki ambícióiról annyit mondott, találgassanak csak, hogy mi van a fejében, azt megtartja magának. Lázár szerint vannak olyan értelmiségi barátai, akik komoly kételyt fogalmaztak meg annak kapcsán, hogy a Fideszre szavaznak-e ismét. – Nyolc éve kormányoznak, voltak jó és rossz döntéseik, ez az oka ennek – mondta Lázár.

– Nem is hozta szóba – jelentette ki Lázár arra a kérdésre, mit gondol Orbán Viktor Simicska Lajos, lapunk kiadójának tulajdonosa plakát-összefirkáló akciójáról. Ő maga méltatlannak tartja, hogy egy ezeréves országban ilyen kampány zajlik.

A lex Heinekennel kapcsolatos kérdésre azt mondta, az Európai Bizottság előzetes jelentése szerint nem jogellenes a törvény. Ugyanakkor tett módosító javaslatokat a bizottság, de decemberig nem nagyon várható előrelépés az ügyben. – Mindenkit meglepett, hogy a bizottságot meg tudtuk győzni ez ügyben – jelentette ki Lázár János, hozzátéve, a Heineken hendikepje, hogy a II. világháború után önmaguk változtatták fehér csillagra a vöröset.

A Hír TV azon kérdésére, hogy ha a székely autonómia ügye ott tartana, mint a katalán most, akkor azt román belügynek tekintené-e, azt mondta, katalánügyben nem akar semmit mondani. Megígérte azt is, a következő fél évben nem megy el a televízió stúdiójába.

A Magyar Nemzet ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos kérdésére Lázár János azt mondta, alapvetően tárgyalási úton rendeznék az ügyet. – Orbán Viktor októberben és novemberben biztosan nem megy Kárpátaljára – jelentette ki Lázár. Még nem merült fel, de felveti Orbán Viktornak, hogy ő is vegyen részt valamelyik kormányinfón.

Az esemény végén – felesége születésnapjára igyekezvén – bejelentette, jövő héten nem lesz kormányülés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.