Már a Jobbik beszüntetéséről beszélnek a köztévében

A kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatója szerint a lét a tét az ellenzéki pártnak.

Koncz Tamás
2017. 10. 05. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, ha a párt nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel – erről Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója beszélt csütörtökön az M1 műsorában.

A kormányközeli kutatóközpont vezetője arról is szót ejtett, hogy a Jobbiknak a lét a tét, mivel a legvégső esetben – ha súlyos jogsértést tapasztal – az ügyészség benyújthatja a megszüntetésre irányuló keresetet a bíróságnak.

Kovács István példátlannak nevezte, hogy egy párt ne működjön együtt az Állami Számvevőszékkel, és ne teljesítse beszámolási kötelezettségét, s rendkívülinek tartja, hogy egy párt megpróbálja „besározni” a számvevőszéket – írja az MTI.

Az ügy valóban példátlan lehet – annyira, hogy a Jobbik álláspontja szerint meg sem történt: az ÁSZ kedden számolt be arról, hogy augusztus 10-én megkezdte volna a radikális jobboldali párt gazdálkodási adatainak ellenőrzését, de a Jobbik nem működött vele együtt, ezért az ügyészséghez fordul.

A Jobbik később azonban cáfolta az együttműködés hiányáról szóló bejelentést: mint közleményében írta, „jelenleg is együttműködne az Állami Számvevőszékkel, ha azt politikai megrendelésre nem akadályoznák” .

Kiemelte, hogy a Jobbik teljes mértékben együttműködött az ÁSZ-szal az ellenőrzések menetében.

„Az Állami Számvevőszéktől kapott első adatbekérést teljesítettük, ezzel kapcsolatban 2017. szeptember 21-én személyes egyeztetésre is sor került az Állami Számvevőszék és a Jobbik között a Képviselői Irodaházban. Ezen a megbeszélésen az Állami Számvevőszék szóban tájékoztatta a pártot, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően nem várható helyszíni ellenőrzés, csak az elektronikusan beküldött dokumentumokat ellenőrzik. A megbeszélésen felmerült kérésekről jegyzőkönyv is felvételre került az Állami Számvevőszék által.”

A Jobbik szerint menet közben több kérdést is feltettek az adatszolgáltatás során, ugyanis az ÁSZ-tól kapott dokumentumokhoz nem járt kitöltési útmutató, ráadásul azok egy részét nem szerkeszthető formában küldték át nekik. Az ÁSZ ezekre a megkeresésekre is reagált, ami magában bizonyítja a párbeszéd tényét. 

Az írásbeli pengeváltás után Volner János, a Jobbik frakcióvezetője és Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója sajtótájékoztatón személyesen próbálták átadni az ÁSZ-nak a Jobbik gazdálkodási adatait, azonban Volner állítása szerint nem vették át tőlük a két kartondoboznyi iratot. A frakcióvezető elmondta, a napokban többször próbálták felvenni a kapcsolatot a számvevőszékkel az iratok átadása miatt, de az intézmény ettől elzárkózott. „Csak »büdös«, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével” – jegyezte meg az eset kapcsán Volner János.

Az Alapjogokért Központ köztévében felszólaló szakértője meglehetős indulattal, az objektivitást mellőzve beszélt a Jobbik és az ÁSZ csörtéjéről. Utóbbi érthetőbbé válik, ha tudjuk, hogy a 2013-ban alapított központ kormánypárti támogatással működik: maga Szánthó Miklós igazgató is nyíltan beszélt adományozóiról az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában: „ a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA), ez a Fidesznek a pártalapítványa, illetve többek között a jegybanki alapítvány is, és én személy szerint nagyon büszke vagyok rá, hogy akár Balog Zoltán, akár Kövér László, akár Matolcsy György támogatásra érdemesnek tart minket.”

A civil szervezetként bejegyzett központ honlapjáról egyébként nem derül ki, hogy ki és mennyivel támogatja őket, partnereik listája azonban beszédes lehet: szerepel rajta a már említett PMA és a szintén kormányközeli Századvég Alapítvány is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.