Meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot

A moratórium november 15-től április 30-ig tart abban az esetben, ha magánszemélyekről van szó.

MN
2017. 10. 31. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KDNP-s Harrach Péter, Hollik István és Szászfalvi László javaslatát egyhangúlag, 176 igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés – írja az MTI.

A beszámoló szerint a moratórium november 15-től április 30-ig tart abban az esetben, ha a kötelezett magánszemély. Eddig ez az időszak december 1-től március 1-ig tartott.

A javaslat benyújtói indokoltnak látják, hogy a téli hónapokon túl a hűvös őszi, tavaszi időszakra is kiterjedjen a moratórium, továbbá hogy a lakásukat elveszítő adósoknak, illetve az önkormányzat jegyzőjének több ideje legyen új otthont találni.

A jelenleg december 1-jétől március 1-jéig érvényes moratórium módosítását idén már több ellenzéki párt szorgalmazta, miután a kilakoltatások száma évről évre emelkedik (tavaly a számuk elérte a 3100-at).

Korábban beszámoltunk arról, hogy a KDNP javaslata azért meglepő, mert az ellenzék által kezdeményezett augusztusi parlamenti vitanapról a Fideszhez hasonlóan távol maradt. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke akkor arról beszélt, hogy a végrehajtások száma idénre eléri majd a tízezret. Korábban azt mondta, hogy egészen addig szükség lenne a kilakoltatások felfüggesztésére, míg az Európai Bíróság dönt több, a devizahitelük miatt bajba jutott ember ügyében. Például abban, hogy kizárólag az adósoknak kell-e viselniük az árfolyamkockázat terheit.

A rendelkezést a hatálybalépése napján folyamatban lévő azon végrehajtási eljárásoknál is alkalmazni kell, amelyeknél a módosítás hatálybalépésének napján a lakóingatlant még nem ürítették ki.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.