Megvonnák a határon túliak szavazati jogát Gyurcsány Ferencék

Aláírásgyűjtésbe kezd a Demokratikus Koalíció.

MN
2017. 10. 31. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aláírásgyűjtésbe kezd a Demokratikus Koalíció annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit – jelentette be hivatalosan Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke a DK keddi budapesti nagygyűlésén.

Az MTI tudósítása szerint a volt miniszterelnök azt mondta, hogy az állampolgárságtól nem akarnak megfosztani senkit, de nem látják be, miért a magyarság próbája az, hogy az ország mindennapjaiban nem osztozók perdöntő hatást gyakoroljanak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek. Ne Sydney-ből, Caracasból vagy Székelyudvarhelyről döntsék el, hogy milyen legyen a magyar egészségügyi vagy nyugdíjrendszer – hangsúlyozta a politikus a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

Hozzátette: a választás előtt öt hónappal nem látnak esélyt a választási törvény ilyen tartalmú módosítására, ám az a céljuk, hogy a hatalom „meghallja az emberek szavát”.

Úgy véli, 2004 óta folyamatosan tematizálja a közbeszédet, és szembeállít magyart magyarral az a kérdés, hogy miként kell együttműködnie a trianoni trauma után a határon belül maradt és a határon kívül rekedt magyarságnak. Miniszterelnökként állítása szerint azt képviselte, hogy a trianoni trauma felszámolható, egyebek közt a határok légiesítése által az új európai közös hazában. Ezzel szemben úgy látja, hogy a Fidesz magyarsága semmi más, mint a párt hatalmi törekvései szolgálatába állított eszköz.

Azt mondta: a 2014-es országgyűlési választáson a Fidesz a határon túli magyarok szavazatával szerzett kétharmados többséget. „Az ehhez szükséges egy mandátum a határon túlról jött” – jelentette ki.

Kitért arra is: miközben egy Angliában dolgozó romániai magyar levélben adhatja le szavazatát, addig Magyarországról elszármazott sorstársának adott esetben sok száz kilométert kell utaznia ezért a legközelebbi konzulátusra vagy a nagykövetségre. Ez a helyzet nem azért alakult ki, mert a Fidesz egyesíteni akarja a nemzetet, hanem azért, mert „a párt korifeusai” kiszámolták, hogy a határon túli szavazó a Fideszre, a Magyarországról „külföldre menekült” választó az ellenzékre voksol. És ezt az állapotot az Alkotmánybíróság is jóváhagyta – tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a 2018-as országgyűlési választás a legkevésbé lesz tisztességes a rendszerváltás óta. Sokan mondhatnák, hogy nem érdemes részt venni rajta, mert részvételükkel igazolják a nemzeti együttműködés rendszerét – mondta, hozzátéve: mégis úgy gondolják, hogy „nem teszik le a fegyvert”, mert távolmaradásukkal asszisztálnának a Fidesz korlátlan hatalmának kiépítéséhez.

Nem a DK jó szereplése a végső cél, hanem hogy Orbán Viktor rendszere kisebbségbe szoruljon, és új kormánya legyen az országnak; ma még a DK egyedül nem tud győzni, ezért az a dolguk, hogy azokkal keressék az együttműködést, akikkel osztoznak egy európai Magyarország közös víziójában – mondta Gyurcsány Ferenc.

Molnár Csaba, a DK alelnöke és kampányfőnöke az ATV műsorában korábban közölte: nem a kettős állampolgárságot vennék el, de a szavazati jogot igen, mert az szerinte igazságtalan és erkölcstelen. Arra a kérdésre, hogy mi lesz az aláírások sorsa, Molnár Csaba közölte: ez attól függ, hány aláírás lesz.

A Fidesz kommunikációs igazgatója kedden közölte: Gyurcsány Ferenc vezetésével a baloldal kész végrehajtani a „Soros-tervet”, migránsok tömegeit telepítenék be Magyarországra, közben a határon túli magyarok ellen pedig gyűlöletkampányba kezdenek – írja az MTI. „Erre már volt példa: 2004-ben Gyurcsány Ferenc és az MSZP óriásplakátokon uszított a határon túli magyarság ellen” – jelentette ki Hidvéghi Balázs.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség pedig úgy fogalmazott, folytatódik Gyurcsány Ferenc nemzetárulása. Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke kifejtette: a Gyurcsány vezette baloldal sohasem állt ki a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában élő magyarokért, nem támogatták őket, sőt feszültséget is keltettek ellenük. Hozzátette: régóta látszik, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal vezetője, de a többi kis pártnak is tisztáznia kell, hogy ők is részesei kívánnak-e lenni az újabb nemzetárulásnak. „Szégyen, hogy a Demokratikus Koalíció a migránsokat betelepítené Magyarországra, de a magyar testvéreinket elutasítja” – fogalmazott Nacsa Lőrinc. Kiemelte: a 2010 utáni kereszténydemokrata, nemzeti, polgári kormány egyik legfontosabb intézkedésének tartják a nemzet egyesítését, és üdvözlik az idén esküt tevő egymilliomodik új állampolgárt is. A külhoni magyar közösségek sokszor ellenszélben, becsületesen küzdenek megmaradásukért, ellenük kampányolni az elmúlt huszonhét év egyik legundorítóbb politikai húzása – értékelt a kereszténydemokrata politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.