Offshore-hátterű vállalatban tulajdonos Orbán Viktor testvére

Ifjabb Orbán Győző résztulajdonos az uniós pályázatokon is jól futó, kazah és nigériai megbízásokat teljesítő zrt.-ben.

MN
2017. 10. 09. 5:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új részleteket tárt fel a Direkt36 oknyomozó központ az Orbán család üzleteiről. A cikk szerint a miniszterelnök egyik testvére, ifjabb Orbán Győző közvetett módon tulajdonosa egy offshore-hátterű cégnek, amelynek korábban voltak munkái Kazahsztánban és Nigériában, valamint van érdekeltsége Csecsenföldön is. 

Egy, a miniszterelnök idősebbik öccsének résztulajdonában lévő cég ugyanis tavaly december óta egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett, Adrere Limited nevű offshore céggel együtt birtokolja az Yntergy Zrt. nevű ipari céget – írja a tényfeltáró központ. Az Yntergy saját üzleti beszámolói szerint a cégnek korábban az egyik legnagyobb megrendelője a kazahsztáni LKZ vonat-összeszerelő üzem volt – olvasható az először a 444.hu-n publikált anyagban.

Papp András Zoltán, az Yntergy Zrt. vezetője és résztulajdonosa a Direkt36-nak azt mondta, az Adrere Limited tulajdonosa „egy orosz magánszemély”. Az orosz cégtulajdonos kilétét ugyanakkor nem kívánta felfedni. 

Az oknyomozó szervezet emlékeztet arra, Orbán Viktor korábban heves bírálója volt az offshore cégek használatának, és a 2010-es választási kampányában ígéretet is tett arra, hogy az ő kormányzása alatt vége lesz az „offshore-lovagok” világának.

Ifjabb Orbán Győző a Gamma Analcont Kft.-n keresztül szerzett részesedést az Yntergyben. A Gamma Analcont egy műszaki eszközöket gyártó vállalkozás, amelyben 2015 januárjában lett résztulajdonos a kormányfő testvére. Ennek a cégnek a vezetője és résztulajdonosa is Papp András Zoltán, aki a Direkt36-nak azt mondta, régi, személyes ismeretség fűzi ifjabb Orbán Győzőhöz. A kapcsolat kialakulásáról nem akart részleteket elárulni. A Direkt36 megkereste ifjabb Orbán Győzőt is, de az e-mailben elküldött kérdésekre nem reagált. 

A Gamma Analcontról már korábban megírta a tényfeltáró oldal, hogy a cég a miniszterelnök testvérének belépése óta két uniós pályázaton is nyert támogatást. Tavaly augusztusban 300 millió forintot kapott egy megújuló energiával foglalkozó projektre. Előtte bő fél évvel pedig 57 millió forintos támogatáshoz jutott a cég „termelési kapacitásának” bővítésére. A Gamma Analcont ifjabb Orbán Győző feltűnése előtt is kapott uniós támogatást.

Papp András Zoltán szerint az Yntergynek jelenleg zömében magyarországi munkái vannak, mert a kazah megbízásoknak már 2013 körül végük szakadt. Később megszűnt a nigériai kapcsolat is, a csecsenföldi projekt pedig valójában el sem indult. Itthon jelenleg leginkább a GE multinacionális cégnek dolgozik, de Papp hozzátette, hogy az orosz és a kazah kapcsolatot szeretnék valamikor újrakezdeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.