Újra elfogadták a kötelező kéményseprést megszüntető törvényt

Áder János hiába küldte vissza a szakszervezet és az ellenzék által veszélyesnek tartott módosítást.

MN
2017. 10. 31. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodszor is elfogadta az Országgyűlés azt a belügyi salátatörvényt, amelyet Áder János köztársasági elnök küldött vissza megfontolásra. A törvénycsomag legvitatottabb eleme ugyanis megszünteti a családi házak esetében a kémények kötelező és úgynevezett sormunka keretében végzett ellenőrzését, vagyis a kéményseprők csak a lakók kifejezett kérésére mennek majd ki.

A keddi szavazáson 117 kormánypárti képviselő támogatta a visszaküldött törvény ismételt elfogadását, 58 ellenzéki pedig nemmel szavazott, a frakciófegyelmet senki nem sértette meg. A törvény értelmében 2018. január 1-jétől szűnik meg a kötelező ellenőrzés. Kérésre, egyeztetett időpontban ugyanakkor továbbra is ingyenesen végzik az ellenőrzést.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága érdemben egyetlen vesszőt sem írt át az államfő által visszaküldött törvény kéményseprésről szóló részében. Mindössze annyit módosított, hogy törölte a kétharmados többségre utaló részt, hiszen az nem ezekre a passzusokra vonatkozott. Mindehhez egy olyan levelet is csatoltak, hogy álláspontjukat „a köztársasági elnök észrevételeinek figyelembevételével” alakították ki.

A törvény miatt hétfőn kéményseprők tüntettek a Parlament előtt, mert veszélyesnek tartják a módosítást. Áder János is erre hivatkozott: a vétóját azzal indokolta, hogy az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő-ipari szolgáltatás – a mintegy 50 éve működő rendszerhez képest – a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a családi házak kötelező kéményseprésének eltörlésére vonatkozó javaslatról a képviselőcsoporton belül is voltak viták, a többségi álláspontnak megfelelően el fogják fogadni az indítványt. Ez az egyéni felelősséget állítja a középpontba – magyarázta, jelezve: az egy albetétes családi házaknál továbbra is lehetőség lesz bármikor ingyenesen igénybe venni a szolgáltatást. Az eddigi gyakori problémák közé sorolta, ha az ott lakó nem volt otthon az ellenőrzés időpontjában. Megerősítette: az ingyenesség fennmarad. Egy családi ház esetén jobban érvényesülhet a kéményseprés kontrollja abban az esetben, ha mindenki maga dönt arról, mikor indokolt az egyébként ingyenes kéményseprésre sort keríteni – mondta. Közölte azt is, hogy Áder János köztársasági elnök észrevételeit követően utánanéztek a szén-monoxid-mérgezések alakulásának és arra jutottak, hogy a számok nem igazolják az aggályt. Továbbra sem számítanak negatív következményekre – mondta Gulyás Gergely, aki azt is megjegyezte: nyilvánvaló, hogy a döntés szembemegy a kéményseprőlobbi érdekeivel, megértik a tiltakozást. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.