11,5 millióért adná ki a rendőrség, mely ügyvédeket dolgoztatja

A XIX. kerületi rendőrség a nyilvántartás összeállításához kérne ennyit az adatigénylőtől.

MN
2017. 11. 28. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzal kereste meg a XIX. kerületi rendőrkapitányságot egy állampolgár, hogy árulja el neki, mely ügyvédeket dolgoztatja a rendőrség kirendelt védőként. A hatóság azt válaszolta, hogy 11,482 millió forintért adná ki a kért adatokat. Az esetről az Index számolt be.

Dankó József azért kérdezte ezt meg az Átlátszó közadatigénylő rendszerének segítségével, mert feltűnt neki, hogy a rendőrség 2012 és 2016 között a kispesti büntetőeljárások kilencven százalékában ugyanazt az ügyvédet rendeli ki évek óta.

A rendőrség azzal indokolta a magas térítési díjat, hogy nincs nyilvántartása az adatokról, ezért kézzel kellene kigyűjteni őket, ami ennyibe kerül. Dankó erre azt mondta, hogy „a tizenegy és fél milliós költségtérítés megszabása számomra egyenlő a beismeréssel, mert ha nem volna súlyosan aránytalan az ügyvédek kirendelése, akkor kiadnák a kért adatokat. A brutálisan magas összeg célja az lehet, hogy elrettentsenek az adatigényléstől.”

Az Index megjegyzi, hogy a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly hozott ítéletet arról, hogy a magyar állam nem titkolhatja el a kirendelt védők személyét. A kirendelt védői rendszert egyébként nemsokára meg fogják változtatni, a védőválasztás a főszabály szerint nem a rendőrség, hanem az ügyvédi kamarák hatásköre lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.