A bíróság szerint nem zaklatta a menekülteket Facebookon Kocsis Máté

Elutasította a Magyar Helsinki Bizottság keresetét a Fővárosi Törvényszék.

MN
2017. 11. 14. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék kedden a megismételt elsőfokú eljárásban megtartott tárgyaláson kihirdetett ítéletével elutasította a Magyar Helsinki Bizottság keresetét a józsefvárosi önkormányzat és Kocsis Máté ellen személyiségi jog megsértésének megállapítása iránt indított perben.

A Fővárosi Törvényszék közleményben azt írta: a szóbeli indokolás során kifejtették, hogy a bejegyzésnek vannak olyan elemei, amelyek nem sértik az emberi méltóságot, például az, hogy a migránsok szemetelnek, vagy hogy az alperes polgármesterként megteszi a szükséges intézkedéseket. A bejegyzésnek azok a részei, amelyekben kifejti, hogy „őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak”, alkalmasak az emberi méltóság megsértésére, ezeknek a kifejezéseknek egy része ugyanis bűncselekmény elkövetésére utal, más része pedig lealacsonyító, függetlenül attól, hogy van-e valóságalapja. A bíróság álláspontja szerint ezek egyértelműen tényállítások, és nem tekinthetők véleménynyilvánításnak.

A bíróság megállapította, hogy a perbeli Facebook-bejegyzés szövegének teljes egésze eleve nem valósít meg zaklatást.

A bíróság kifejtette, hogy a bejegyzés idején sok cikk és bejegyzés jelent meg a témában, és általános társadalmi vita alakult ki a migránsokkal kapcsolatban. A felperes a bejegyzés társadalmi hatását Facebook-kommentekkel, a megosztások és a lájkok számával kívánta valószínűsíteni. A bíróság álláspontja szerint azonban a megjegyzések, a megosztások és a lájkok száma alapján nem mutatható ki, hogy kifejezetten ennek a bejegyzésnek bármilyen konkrét hatása lett volna a migránsok helyzetére. A hozzátartozó kommentek között legalább ugyanannyi vette védelmébe a migránsokat, mint amennyi ellenük szólt – szögezték le.

Az ítélet nem jogerős.

A Magyar Helsinki Bizottság azért indított pert, mert Kocsis Máté 2015. augusztus 4-ei Facebook-bejegyzésében egyebek mellett az áll: „a nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen. Ezért a mai napon határozottabb fellépésre és erőforrás-átcsoportosításra utasítottam a közterület-felügyelőket, és ugyanerre kértem a rendőröket is.”

A Magyar Helsinki Bizottság keresetében annak megállapítását kérte, hogy az önkormányzat és a polgármester zaklatást követett el a Magyarországra érkező migránsokkal szemben. A civil szervezet szerint a Facebook-bejegyzéssel megsértették a migránsok emberi méltósághoz fűződő jogát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.