A Fidesz tagadja, hogy nyugdíjas aktivistái bántalmazták a vak művészt

A kormánypárt Ron Werbert látja az ügy hátterében, az LMP szerint ideje lenne felemelni a nyugdíjakat.

R. Kiss Kornélia
2017. 11. 06. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nyugdíjas önkéntes rátámadt az idős zongoraművészre, Weszely Ernőre saját lakásának ajtaja előtt – erről tett közzé nyílt levelet az LMP-közeli Reflektor blogon a művész lánya, Weszely Zsuzsa. Elbeszélése szerint Óbudán élő édesapjához azzal csöngettek be, hogy Soros Györgyről hoztak tájékoztató anyagokat, majd azt kérdezték a vak zenésztől, hogy kitöltötte-e a nemzeti konzultációt. A két önkéntes azon húzta fel magát, hogy a III. kerületben nagy népszerűségnek örvendő muzsikus erre azt válaszolta: a kukába dobta a konzultációs kérdőívet. „A nők elkezdték tépni a haját és a bal fülét, rikácsoltak, hogy milyen hálátlan, migránsoztak, kerítéseztek, sorosbérenceztek. Pár másodpercig tarthatott az egész” – írta a művész lánya. Elmondása szerint szomszéd megjelenése vetett véget az eseményeknek.

A Fidesz közleményben reagált az esetre, hazugsággal vádolva a Reflektor blogot. Mint írták, békés beszélgetés zajlott Weszely Ernő ajtaja előtt, és az önkéntesek határozottan cáfolják, hogy erőszakoskodtak volna a vak művésszel. A Fidesz szerint a történet álhír, amellyel az LMP által foglalkoztatott Ron Werber gyűlöletgyára támadja a nemzeti konzultációt. A közlemény szerint a történetet a művész lánya, Weszely Zsuzsa találta ki, aki az LMP kommunikációs tanácsadójaként dolgozik. Az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett pedig egyenesen Soros katonája a Fidesz szerint.

A Reflektor blog alapító tulajdonosa, az LMP elnökségi tagja, Ungár Péter a Fidesz közleményére reagálva az alábbi nyilatkozatot küldte el lapunknak:

„Az Orbán-kormány hetedik évében 1,2 millióan 100 ezer forint alatti nyugdíjat kapnak, 50 ezer forint alatt pedig körülbelül 70 ezren kapnak nyugdíjat. A minimálnyugdíj ma két kormányzati ciklust követően is 28 500 forint. Az LMP javaslatát a Fidesz nem támogatta, hogy a minimálnyugdíj 50 000 forintra nőjön. 2018-ban a Szél-kormány véget fog vetni ennek a megalázó és embertelen helyzetnek és olyan államot fog teremteni, ahol a nyugdíjaskor nem lesz egyenlő az elszegényedéssel.”

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint a történetből az mindenképpen látszik, hogy az emberek nem dőlnek be a Fidesz álkonzultációjának. „A történetből a Fidesz sem cáfolja, hogy kétségbeesetten próbál aktivistákkal házaltatni a kitöltött ívekért. Erre nyilván nem lenne szükség, ha az emberek tömegesen vennék be ezt a butaságot és küldenék vissza az íveket. Mindent meg fogunk tenni, hogy a kormány ne mondhasson be hasraütésszerűen számokat a visszaküldött ívekről, miként az az előző »konzultációnál« tette” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hadházy.

Weszely Ernőt egyelőre nem értük el, korábban az Indexnek viszont megerősítette a történetet, és kijelentette, hogy nem fordul rendőrséghez az ügyben. A hírportál az óbudai önkormányzat sajtóosztályát is kereste, ahol azt javasolták, tegyen feljelentést, és kilátásba helyezték, hogy Bús Balázs polgármester majd felkeresi a művészt, akit nagyra tart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.