A kormányközeli Nézőpont szerint Budapesten is a Fidesz vezet

A biztos szavazóknál 45 százalék szavazna a kormánypártokra, ha most tartanák a választást.

MN
2017. 11. 23. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP előnye Budapesten is jelentős, a biztos szavazóknál 45 százalék szavazna a kormánypártokra, ha most tartanák a választást, a második helyért pedig szoros verseny alakulna ki az MSZP, az LMP, a DK és a Momentum között – derült ki a kormányközeli Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásának adataiból, amelyet az MTI közölt.

A kutatás szerint a fővárosi felnőttnépesség 32 százaléka a kormánypártokkal szimpatizál, ez statisztikai értelemben azonos az országos szinten legutóbb mért 31 százalékkal, tehát a Fidesz–KDNP előnye Budapesten is jelentős. A fővárosban az MSZP-vel 8, a DK-val és az LMP-vel 6, a Momentummal 4 százalék szimpatizál, ezeknél a pártoknál ez magasabb támogatottságot jelent, mint az országos, mert, mint írták, legutóbb az MSZP-t országosan 5, a DK-t 4, az LMP-t 3, a Momentumot 2 százalék támogatta.

Megjegyezték: a Jobbiknál fordított a helyzet, Vona Gábor pártjával országosan a teljes felnőttnépesség egytizede szimpatizál, Budapesten viszont csak 4 százalék.

Közölték: a legvalószínűbb listás eredmények alapján – ez a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciáját jelenti – a kormánypártok 45 százalékon állnak, ez szintén azonos az országosan mért 44 százalékos eredménnyel. Jelezték: a felmérés adatai alapján a második helyért lényegében négyes holtverseny alakult ki az MSZP 13, az LMP 11, a DK 10 és a Momentum 7 százalékos eredménye alapján. Az említett pártok ebben az esetben is előnyben vannak országos támogatottságukhoz képest: a legutóbbi kutatás alapján országosan az MSZP a listás szavazok 10, a DK 8, az LMP 7, a Momentum a voksok 4 százalékára számíthat.

Hozzáfűzték, hogy a Jobbik ebben a körben is rosszabban teljesít: országosan a listás szavazok ötödére esélyes, a fővárosban csak 6 százalék szavazna a pártra.

A közleményhez mellékelt grafikon adatai alapján a megkérdezettek 16 százaléka „kormányváltó rejtőzködő”, 11 százalékuk „egyéb rejtőzködő”, 8 százalékuk pedig nem szavazna. A válaszadók 5 százaléka, a biztos szavazók 8 százaléka egyéb pártot támogat.

A kormányközeli Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása október 17-e és november 12-e között készült, ezer embert kérdeztek meg személyesen. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb budapesti lakosságra nem, kor és iskolai végzettség szerint. Ekkora mintanagyságnál a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.