A Kúria szerint lehet népszavazást tartani a civiltörvényről

Ha a Momentum Mozgalom még akar, elkezdhet aláírást gyűjteni a civileket megbélyegző jogszabály ellen.

MN
2017. 11. 07. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváltoztatta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, és úgy döntött, mégis hitelesíti a Momentum Mozgalom népszavazási kezdeményezését, amelynek célja, hogy hatályon kívül helyezzék a külföldi támogatást kapó civil szervezeteket megbélyegző törvényt. A legfőbb bírói fórum kedden tette közzé határozatát.

A Momentum nevében Kádár Barnabás – azóta lemondott – elnökségi tag még július elején nyújtott be népszavazási kezdeményezést. A kérdés pontosan így hangzik:

„Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?”

Az NVB július 25-én úgy döntött, megtagadja a kérdés hitelesítését, mert nem egyértelmű, illetve közvetve egy esetleges sikeres népszavazás kihatna Magyarországnak a pénzmosás elleni küzdelemben való nemzetközi részvételére, vagyis nemzetközi egyezménybe is ütközik.

A Momentum jogorvoslatot kért a Kúriától, amely úgy döntött: a civil szervezeteket terhelő kötelezettségek – a törvény erről szól – nem hozhatóak összefüggésbe a pénzmosás elleni küzdelemmel.

A sokat kritizált civiltörvény orosz és izraeli mintára született meg júniusban. A jogszabály lényege, hogy az évente legalább 7,2 millió forintnyi külföldi támogatáshoz jutó civil szervezeteknek külföldről támogatott szervezetként kell regisztráltatniuk magukat, és ezt a megkülönböztető címkét a honlapjukon, illetve kiadványaikban is közzé kell tenniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.