A többség szerint a szülőknek a kórházban is a gyerek mellett a helyük

A TASZ rendelte meg a felmérést, amely külön honlapon gyűjti, mennyire gyermekbarátak a kórházak.

MN
2017. 11. 17. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok fontosabbnak tartják a kórházi higiéniát és az érthető tájékoztatást, mint a korszerű eszközök alkalmazását – derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) rendelt meg és tett közzé honlapján. A kisgyereket nevelő szülők számára emellett kiemelten fontos, hogy olyan körülmények legyenek a kórházban, amelyek segítik a szülő benntartózkodását, kulturált körülmények.

A felmérésből kiderül, hogy a felnőtt lakosság 85 százaléka gondolja úgy, a szülő, ha úgy akarja, akár folyamatosan a kórházba került gyermeke mellett maradhasson. 81 százalék szerint az édesanyától csak akkor válasszák el egészséges újszülöttjét, ha ő ezt kifejezetten kéri. A TASZ három éve folytatja ennek érdekében a Gyerekkel vagyok kampányt, amelyben adatokat gyűjt arról, mennyire gyermekbarátak a különböző kórházak.

Most, 2017 őszén a TASZ megújította a tematikus oldalát. Az oldal hiánypótló, hiszen az összes, gyermekeket ellátó magyarországi kórház saját adatlappal jelenik meg rajta, amelyen hasznos információk mellett – látogatási idő, útvonaltervezés, osztályok telefonszáma – a gyermekbarát szempontok alapján kialakított értékelés is szerepel, és a szülőknek is lehetőségük van az általuk megismert kórházról értékelést adni a jó és rossz tapasztalataikat megosztani.

A TASZ tapasztalatai szerint egyre több helyen oldják meg, hogy a szülő kulturált körülmények között maradhasson a gyermekével a kórházban, illetve a kórházak egyre inkább odafigyelnek arra, hogy gyerek- és szülőbarát ellátást nyújtsanak. A változtatás elsősorban nem pénz kérdése, hanem a tenni akaráson és a jó szándékon múlik. A sok jó példa mellett persze vannak olyan intézmények is, amelyeknek lenne mit javítaniuk az ellátáson: a legtöbb esetben a megfelelő tájékoztatás hiányzik, illetve több kórházban feltételekhez kötik a szülő benntartózkodását, vagy költségtérítést kérnek érte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.