A vérengzések után felülvizsgálják az amerikai fegyvernyilvántartást

A texasi templomi mészárlás után a szövetségi kormánynak is feltűnt, hogy valami nincs rendben.

MN
2017. 11. 23. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter szerdán utasítást adott azoknak az adatbázisoknak a felülvizsgálatára, amelyek alapján a fegyvert vásárlók hátterét ellenőrzik – írja a Reuters hírügynökség. Az eddig következetesen a szabad fegyvertartás mellett kiálló szövetségi kormányt a november 5-i, texasi templomi mészárlás késztette a lépésre, amelynek során 26 embert ölt meg egy fegyveres.

Mint utóbb kiderült, az elkövető, Devin Kelley annak ellenére vásárolhatott fegyvert, hogy szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban. A leszerelt katonát 2012-ben ítélték el családon belüli erőszak miatt, de a priusza valamiért nem került be abba a rendszerbe, amely alapján a fegyvervásárlók hátterét kellene ellenőrizni. A családon belüli erőszak az egyik olyan bűncselekmény, amely kizárja a legális fegyverbirtoklást az Egyesült Államokban.

Jeff Sessions közleménye szerint a miniszter most utasította az FBI-t és a lőfegyverek kereskedelmét felügyelő ATF-et a háttérellenőrzési rendszer felülvizsgálatára, hogy ne juthasson fegyverhez az, akinek nem lenne szabad. A fegyvertartás az Egyesült Államokban alkotmányos jog, de elvileg vannak szabályok, amelyek korlátozzák. A hatékony és naprakész nyilvántartás hiánya azonban megakadályozza, hogy ennek a gyakorlatban is érvényt szerezzenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.