Akár négyszáz párt is indulhat jövőre a választáson

Semmi nem csökkenti a pártalapítási kedvet. Pedig ma már egy fokkal kockázatosabb, mint négy éve.

Kovács Áron
2017. 11. 16. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordszámú, 231 bejegyzett párt szerepel a bírósági nyilvántartásban, és 183 további áll bejegyzés alatt – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére az Országos Bírósági Hivatal. Ez azt jelenti, hogy akár 400 párt is indulhat a jövő évi parlamenti választásokon. Ennek feltétele persze, hogy a pártok a választás kitűzésekor – nagyjából januárban – már be legyenek jegyezve, azután pedig jelölő szervezetként nyilvántartásba vetessék magukat.

Nem állíthatjuk, hogy minden újonnan alakuló párt csak az állami kampánytámogatásra utazik, de feltételezhetjük, hogy vannak köztük úgynevezett kamupártok. 27 jelölttel ugyanis már országos listát lehet állítani, így pedig 149,25 millió, de 106 egyéni jelölt esetén akár 597 millió forintnyi kampánytámogatást is lehet kapni – plusz az egyéni jelöltek egy-egy milliója. 2014-ben a 14 parlamentbe be nem jutó párt összesen 3,4 milliárd forintot kapott.

Szeptember végén még csak 222 bejegyzett párt volt, és 177 állt éppen bejegyzés alatt, ami már akkor rekord volt, azóta pedig még tovább nőtt a számuk. Annak ellenére is, hogy időközben szigorították a kampányfinanszírozási törvényt, vagyis már kockázatosabb csak a kampánytámogatásért indulni: a pártok vezetői saját vagyonukkal felelnek annak visszafizetéséért, ha nem érnek el legalább egyszázalékos eredményt.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.