Befolyásos magyaroknak is főhet a feje a legújabb offshore-botrány miatt

A történet egyik legérdekesebb magyar figurája a kormányfővel is jó kapcsolatot ápoló Nagy István, Magyarország svájci nagykövete.

MN
2017. 11. 05. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél évvel a Panama-iratok ügyének kirobbanása után újabb hatalmas mennyiségű bizalmas irat és eddig rejtett információ vált hozzáférhetővé több tízezer úgynevezett offshore cégről. 

Erről részletek ITT.

Az ügynek számos magyar vonatkozása is van, derül ki a direkt36 és a 444.hu összeállításából. Eszerint:

A legújabb kiszivárgott iratokban az egyik legérdekesebb magyar figura Nagy István, Magyarország svájci nagykövete, aki már a 90-es évek óta ismeri Orbán Viktort. A most kiszivárgott dokumentumokból újabb részletek derültek ki kötődéséről az egykori nemesek és iparmágnások leszármazottaiból álló Thyssen-Bornemisza családhoz. A 2000-es évekből származó kiszivárgott iratok szerint akkoriban a család vagyonát számos cég kezelte, köztük egy Fragonard Limited nevű Brit Virgin-szigeteki társaság. A dokumentumok szerint ennek a cégnek az egyik igazgatója Nagy István. Az ő neve egy olyan 2008-as ügylet iratain kerül elő, amikor a Fragonard az Appleby kajmán-szigeteki cégének közreműködésével létrehozott egy úgynevezett trustot (bizalmi vagyonkezelőként lehet magyarra fordítani). Nagy ekkor még nem volt Magyarország berni nagykövete, de volt köze a magyar államhoz. 2001-ben, az első Orbán-kormány idején ugyanis kinevezték genfi tiszteletbeli konzulnak, amelyet egészen 2013-ig, nagyköveti megbízatása kezdetéig betöltött – olvasható az összeállításban. 

Nagy István üzleti kapcsolatairól nemrégiben az Átlátszó is cikkezett.

###HIRDETES###

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.