Bejött a társasházi csel: igazat adtak a XIII. kerületi önkormányzatnak

Hiába támadta meg a kormányhivatal a határozatot.

MN
2017. 11. 16. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XIII. kerületi önkormányzat úgy cselezte ki az iskolák államosításáról szóló törvényt, hogy társasházzá alakította négy iskoláját. A kormányhivatal megtámadta a határozatot, a bíróság most viszont az önkormányzatnak adott igazat – írja az Index.

A szocialista vezetésű XIII. kerületi önkormányzat még tavaly döntött úgy, hogy nem szeretné az összes iskolához tartozó vagyonát átadni az államnak. Ezért négy iskolát társasházzá nyilvánított, hogy az önkormányzatnak megmentse az uszodákat és a tornatermeket.

A XIII. kerület társasházas cselét az állam vitatta, a fővárosi kormányhivatal meg is támadta a bíróságon, az önkormányzati törvény alapján úgynevezett törvényességi felhívást terjesztett elő az angyalföldi határozattal kapcsolatban.

A portállal az önkormányzat most közölte: a bíróság jogerős ítéletével kinyilvánította, hogy a kormányhivatal keresete nem alapos, ezért azt elutasította, megállapítva, hogy a képviselő-testület határozata jogszerű volt.

A társasházi csel miatt egyébként az önkormányzatnál maradt:

A bíróság szerint tehát helyes volt az előterjesztés indoka, amely szerint „az önkormányzati ingatlan vagyon védelme érdekében a négy oktatási intézmény esetében az iskolának otthont adó ingatlan társasházzá alakításával lehetséges elérni azt, hogy kizárólag és kifejezetten csak a köznevelési feladatot ellátó ingatlanrészek kerüljenek átadásra; ezen iskolák esetében ugyanis egyes ingatlanrészek nem közoktatási, közművelődési funkciót töltenek be, így azok átadása nem szükséges” – teszi hozzá az Index.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.