Bezárhat az ország egyetlen hospice-háza

Elfogyott a pénzük, és eddig hiába kértek segítséget a minisztériumtól.

MN
2017. 11. 02. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heteken belül bezárhatják az ország egyetlen felnőtt-hospice-házát – derül ki az RTL Klub Híradójából. A Magyar Hospice Alapítvány igazgatója azt mondta: elfogyott a pénzük, és hiába kértek az egészségügyi államtitkárságtól támogatást, eddig még nem kaptak.

A hospice-házban összesen tíz ágy van, ezek folyamatosan foglaltak, és körülbelül száz embert saját otthonában ápolnak az alapítvány dolgozói. A társadalombiztosítótól kapnak pénzt az ellátásért, de ez költségeik felét sem fedezi. A hiányzó összeget eddig magánadományokból, egyszázalékos felajánlásokból gyűjtötték össze. Idén azonban ebből nem jött össze ötvenmillió forint, és azt mondják: ha nem kapnak segítséget, nem tudják tovább működtetni a házat.

„Eljutottunk arra a pontra, hogy évi ötvenmillió forint állami támogatás hiányzik a működésünkhöz, ha ezt nem kapjuk meg nagyon rövid időn belül, akkor a Budapest Hospice Házat be kell zárni, a fekvőbeteg-ellátást nem tudjuk tovább fenntartani” – mondta Kovács Anita, a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója. Ráadásul mivel rájuk nem vonatozik az egészségügyi bértábla, a szakdolgozók fizetésének emelését nekik kell fizetni, ez havonta plusz egymillió forintot jelent. Kértek segítséget a minisztériumtól, de eddig nem kaptak választ – fűzte hozzá Kovács Anita.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.