Budapest: a jövő héten kezdődik az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása

2019 elejétől az 1-es villamos már a Kelenföldi pályaudvarig közlekedhet.

MN
2017. 11. 09. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdik november 13-án az 1-es villamos meghosszabbításának munkálatait – tájékoztatta az MTI-t a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatósága.

Vasárnaptól egyirányúsítják az Etele utat a Bártfai utca és a Fehérvári út között a Fehérvári út irányába. A tényleges munkálatok hétfőn kezdődnek, és a tervek szerint a Kelenföldi pályaudvarra vonattal és a Volánbusz helyközi buszjárataival érkezők, illetve az M4-es metróval, valamint a budai fonódó villamoshálózat 19-es és 49-es járatával közlekedők 2019 elején már az Etele téri végállomáson szállhatnak át az 1-es villamosra.

A fejlesztés eredményeként 2019 elejétől Budapest leghosszabb, számos fontos csomópontot átszelő villamosvonala újabb átszállásmentes kapcsolatot biztosít majd Kelenföld és Pest között – tartalmazza a közlemény.

Az Etele téri útvonal-hosszabbítástól azt várják, hogy csökken a környék autóforgalma, zajterhelése, javul a levegőminőség. Az új szakasz részeként az Etele úton végig füvesített lesz a villamospálya – teszik hozzá.

A villamos új, Etele út/Fehérvári út és Kelenföld vasútállomás közötti szakaszán hosszan fedett, korszerű utastájékoztatási felületekkel ellátott megállók is épülnek. A Tétényi úttól a Bártfai utcáig a vágányok között fákat, cserjéket ültetnek. Az Etele tér felől a peronok és a megállók is akadálymentesen megközelíthetők lesznek.

A közlemény szerint az 1,7 kilométeres hosszon épülő új vonalszakasz az Etele úton középen vezet majd, aztán bekanyarodik balra, a Somogyi útra, és az Etele téren épülő, négyvágányos végállomásra fut be. Az építkezés során nem lehet elkerülni egy fasor eltávolítását, ám a fákat lehetőség szerint átültetik. Emellett csaknem ötszáz új fát és tizenegyezer cserjét ültetnek.

A fejlesztés részeként az Etele parkban megújul a növényzet, az összes járófelület, a dísztér, új szökőkút és a térrel párhuzamosan kétsávos kerékpárút épül.

A beruházáshoz kapcsolódóan a XI. kerületi önkormányzat felújítja a Tétényi út és a Fejér Lipót utca közötti parkot és játszóteret, az Etele út északi oldalán a Somogy út és a Bártfai út közötti szakaszon található parkot, valamint a Tétényi út két útpályája közötti elválasztó sávot.

A 8,63 milliárd forint értékű fejlesztést 8,5 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió a Közlekedésfejlesztési operatív programban. A projekthez kapcsolódóan 2018 nyarán megújul majd az 1-es villamos vonala a pesti oldalon is, a Győrffy István utca és a Mester utca közötti, 1,6 kilométeres szakaszon – írja a fővárosi önkormányzat közleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.