Debreceni professzor: Sokan féltek kiállni Putyin ellen

Az orosz elnök díszpolgári kinevezése miatt tiltakozó egyetemi tanártól a mai napig nem kért bocsánatot a rektor.

Szabó Zs. László
2017. 11. 21. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máig nem követte meg Fábián Istvánt, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárát Szilvássy Zoltán, az intézmény rektora, amiért a Vlagyimir Putyin díszpolgári kitüntetése miatt tiltakozókat szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánnak nevezte egy nyilatkozatában. Erről Fábián István beszélt lapunknak a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésének közös szombati konferenciáján. A professzor elmondása szerint ugyan rosszul estek neki a rektor szavai, de nem várja el, hogy bocsánatot kérjen tőle. – Több kollégám szerint viszont ezt kellene tennie, méltatlanul kapták meg ugyanis e jelzőket – fogalmazott.

Ismeretes, hogy az orosz elnök díszpolgári kitüntetése után több tanszék tiltakozott. Később Fábián Istvánt és más oktatókat is berendeltek a különvéleményük miatt. – Az egyetemen és azon kívül sem érzem, hogy bármiféle hátrány ért volna a kiállásom miatt. Nyilvánvalóan a kommunikáció az egyetem vezetése irányába korlátozott. Dolgozom, ahogy eddig. Egyébként nem szabad, hogy egy vita befolyásolja a munkát – magyarázta. Putyin díszpolgári címe és a korábban Mocsai Lajos kézilabdaedzőnek vitatott módon odaítélt díszdoktori cím kapcsán leszögezte: a díszdoktorok között Nobel-díjasok is akadnak. Az odaítélésnél szempont, hogy milyen tudományos munkát, illetve kutatást végzett az illető. Díszpolgárok esetében pedig azt kell figyelembe venni, hogy mit tett az egyetemért. – Mindkét cím akkor adható, ha a kitüntetett valamilyen módon segítette az intézményt, illetve kötődik is hozzá. Ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy Vlagyimir Putyin kitüntetése megfelel-e a követelményeknek. Ráadásul az ilyen súlyú kitüntetéseket nem ad hoc jelleggel kellene adományozni, hanem jól előkészített döntést kellene hozni – mutatott rá.

A szervetlen és analitikai kémiai tanszék vezetője arra kérdésünkre, miért probléma, hogy az egyetem a Roszatommal közösen hozna létre atomenergiai képzőközpontot a városban, azt mondta, senki nem állítja, hogy ez rossz dolog. Szerinte azzal van gond, hogy nem látják, mi fog történni, és hogy valóban megvan-e az értéke a támogatásnak és együttműködésnek, ami előre indokol egy díszpolgári címet.

Fábián István egyike annak a 21 professzornak, akik októberben közös nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat az intézmény irányvonala miatt. Felvetésünkre, hogy vajon miért csak 21-en írták alá, úgy fogalmazott: ennél jóval többen értenek egyet az aláírókkal, de névvel nem merik vállalni a támogatásukat. A vélemény szabad vállalásának kérdése szerinte nem csupán Debrecenben, hanem az egész hazai felsőoktatásban probléma. – Az intézményi autonómia az alatta lévő szinteknek a függetlenségéből is áll. Ha a kutatók, oktatók elveszítik a személyes autonómiájukat, az azért nagy probléma, mert nem fognak a társadalom egésze szempontjából fontos kérdéseket sem feltenni – emelte ki. Hozzátette, az ügynek vannak olyan tanulságai, amelyet az egyetem mindenkori vezetésének meg kell fontolnia. Például hogy jól működnek-e az egyetemi testületek, illetve megfelelő minőségű-e a kommunikáció a vezetés és a tanszékek között.

A Demokrata című lap felvetette, hogy politikai szándékok húzódnak meg Fábián István kiállása mögött, sőt már idén tavasszal indulna a választáson. Érdeklődésünkre azt mondta, nincsenek politikai ambíciói. Hozzátette, azért nem cáfolta a lap állításait, mert feltételezésekről nem akart méltatlan vitába belemenni. A lap állításai ugyanis nem igazak – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.