Egy idős nő halálához vezetett a katasztrófavédelem hibája?

Állítólag kéményseprőt küldtek volna tűzoltók helyett, de csak a legközelebbi munkanapon.

MN
2017. 11. 23. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halálos hibát tussolhatott el a katasztrófavédelem: egy bejelentést követően tűzoltók helyett kéményseprőket küldtek volna, de csak munkanapon – írja a Lánglovagok.hu.

Információik szerint egy társasház gyűjtőkéményből visszaáramló füst miatt kért segítséget az egyik lakó október 22-én Szolnokon. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítása azonban nem tartotta fontosnak az azonnali intézkedést, és azt közölték a telefonálóval, hogy a legközelebbi munkanapon, tehát a másnapi nemzeti ünnep miatt október 24-én valószínűleg ki fog menni a katasztrófavédelemtől a kéményseprő, és megnézi, mi lehet a baj.

A tűzoltóportál információi szerint azonban néhány órával később már a rendőrség kért segítséget, mert – ugyanebben a házban – nem tudtak bejutni egy idős nőhöz, és füstszagot éreztek. Ekkor a műveletirányítás már riasztotta a tűzoltókat, akik betörték a bejárati ajtó fölötti kis ablakot, ahonnan annyi füst jött ki, hogy utána szellőztetni kellett a lépcsőházban. A portál azt írja: a tűzoltók az idős nőt holtan találták meg a konyhában, a földön, és a mentők már meg sem próbálták újraéleszteni. Mint kiderült, a tűzhelyen lévő étel, konyharuhák és néhány berendezési tárgy égett, majd a tűz magától kialudt. Az első bejelentő a halálos áldozat szomszédja volt, aki tehát nem kéményhiba, hanem a tűz miatt érezhette a füstöt – teszik hozzá.

S. Tóth Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Lánglovagok.hu érdeklődésére nem reagált, Kovács Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csupán annyit közölt, hogy a haláleset körülményeit közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják.

Így nincs válasz arra a kérdésre sem, hogy az idős nő halálát füstmérgezés vagy más okozta. Amennyiben füstmérgezés, úgy nagy valószínűséggel meg lehetett volna menteni az életét a tűzoltók azonnali riasztásával – írja a Lánglovagok.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.