Elhunyt Stadler József

A 66 éves korában meghalt vállalkozó több napja feküdt már a dunaújvárosi kórház intenzív osztályán.

MN
2017. 11. 21. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanhat éves korában elhunyt a korábban az NB I-ben is szereplő Stadler FC egykori névadó tulajdonosa, Stadler József. Az erről szóló hírt a vállalkozó ügyvédje, Balázs László Tibor erősítette meg a Lokálnak.

Ahogy arról korábban portálunk is beszámolt, Stadler József éppen a róla írt könyvet dedikálta a solti kocsmában, amikor agyvérzést kapott. Onnan a dunaújvárosi kórházba szállították.

Stadler József 1993-ban hozta létre saját futballcsapatát, később épített Akasztón egy tizenkétezer férőhelyes stadiont is. A Stadler FC négy szezont töltött az élvonalban.

Stadler József ellen először 1997-ben emeltek vádat. A csapat ezt követően kiesett az első osztályból, és a másodosztályban már nem indult el. Első fokon kilenc évre ítélték, mert 1993 és 1994 között fiktív számlák felhasználásával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. A Legfelsőbb Bíróság a döntést megsemmisítette, és a megismételt eljárásban Stadler négy és fél év fogházbüntetést kapott. 2005 januárjában kedvezménnyel szabadult.

Szabadulása után áruházat nyitott Solton, ahol ruházati kereskedelemmel foglalkozott. Ám 2011-ben újra elítélték folytatólagosan elkövetett csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt, négy év tíz hónapra. 2014-ben betegsége miatt büntetését megszakíthatta. Még ugyanebben az évben, októberben csődbűncselekmény miatt két év tíz hónap börtönbüntetést kapott. A két ítéletet a Szegedi Ítélőtábla összbüntetésbe foglalta és 2015 márciusában jogerős ítélete szerint hat év börtönre ítélte Stadler Józsefet. Az egykori vállalkozó végül 2016 februárjában feltételes kedvezménnyel szabadult a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai részlegéből. 2017 márciusában költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt első fokon újra elítélték, ezúttal öt évre.

Lapunk egyébként még áprilisban otthonában látogatta meg Stadlert, a vállalkozó akkor még nagyra törő terveket szövögetett.

Szeptemberben pedig egy budapesti közönségtalálkozója után videointerjút készítettünk vele. Arról is beszélt, hogy a savanyúságban látja a kitörési lehetőséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.