Elzárnák az uniós pénzcsapot, amíg a kormány nem lép fel a korrupció ellen

A volt német pénzügyminiszter és a WTO korábbi vezetője Jean-Claude Junckernél kilincsel.

MN
2017. 11. 28. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levélben követeli Jean-Claude Junckertől Hans Eichel volt német pénzügyminiszter és Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) korábbi vezetője, hogy az Európai Bizottság függessze fel a Magyarországnak történő uniós támogatások kifizetését. Azok újbóli elindítását pedig feltételekhez kötnék: csak abban az esetben engedélyeznék, ha visszaállítják hazánkban az alapvető demokratikus szabadságjogokat és lépéseket tesznek a korrupció ellen – írja a 444.hu a birtokába került nyílt levél alapján.

Azoknál a fejlesztési forrásokkal tennének csak kivételt, amelyeket az Európai Bizottság közvetlenül oszt ki, és ahhoz nincs köze a magyar kormánynak. Mindezt azzal indokolják, hogy az elmúlt években a magyar intézményi és jogi rendszert úgy alakították át, hogy sokkal könnyebb legyen az uniós pénzek jelentős részét bizonyos gazdasági és politikai csoportokhoz irányítani.

A levélben kitértek arra, hogy a Fidesz elfoglalta az olyan közintézményeket is, mint a főügyészség vagy az alkotmánybíróság. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a sajtószabadságot kizsigerelték, és a média túlnyomó részét a Fidesz uralja. Ugyanakkor megemlítették, hogy a nagyobbik kormánypárt fojtogatja a civil szervezeteket is.

A Magyarországra érkező uniós támogatásokról megjegyezték, hogy az állami beruházások 95 százaléka ezekből valósul meg. Úgy vélik, hogy a magyar kormány azért jelentette be, hogy 2018-ig leköti a 2014–2020-as időszakra biztosított pénzeket, hogy ezzel is segítse a Fideszt a 2018-as választásokon és ne kelljen a források kimerülése miatt aggódnia. 

Azonban a kifizetések felpörgetését károsnak tartják az üzleti életre nézve, mert a gyors felhasználás csökkenti az uniós támogatások hatékonyságát és nagyban növeli a korrupció kockázatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.