Gyurcsány: Karácsonyra meglesz az összefogás

A volt miniszterelnök lakossági fórumán pénzügyminiszter-jelöltet is találtak.

Munkatársunktól
2017. 11. 23. 21:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Én vagyok a leghűségesebb Orbán-követő, ugyanazt mondom a határon túliak szavazati jogáról, amit Orbán Viktor sok évvel ezelőtt. Nem én változtatom az álláspontomat, hanem ez az Orbán nevű pernahajder” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke csütörtök este a Ferencvárosi Művelődési Házban tartott lakossági fórumon. A politikus az előadásán keményen bírálta a kormányfőt, amit a mintegy százötven fős közönség lelkes tapssal jutalmazott. A legnagyobb sikert akkor aratta, amikor arról beszélt, nem tudja, miből fizették Orbán Ráhel svájci képzését, amely állítása szerint évi ötmillió forintba került.

„Szerintem a miniszterelnök egész egyszerűen lopott” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Hangsúlyozta: az lenne a helyes, ha a „legutolsó dél-békési faluban is” megfelelő oktatáshoz jutnának a tehetséges gyerekek.

A volt kormányfő arra is kitért, hogy a Facebookon kering egy videó „egy mainál fiatalabb és slankabb Orbán Viktorról”, amelyen az látható, hogy a miniszterelnök a hitoktatásról beszél. „Akkor még azt mondta, hogy a gyerekek kapjanak hitoktatást, de ennek a helye a plébániákon van. Nem mi mondtuk azt, hogy »térdre, csuhások«” – utalt egy másik, Orbánnak tulajdonított kijelentésre. A DK elnöke szerint Orbán Viktor „remegő hangon” állította néhány éve, hogy nem ad szavazati jogot a határon túliaknak, csak útlevelet. „Ez az ember azt is mondta, hogy soha nem hazudott, de ez az ember az a fajta, aki csak be akarja tenni a lábát az ajtófélfa és az ajtó közé – mondta Gyurcsány. A pártelnök újra egyértelművé tette, hogy pártja szerint igazságtalan, ha a határon túliak dönthetnek a magyarországi lakosok jövőjéről.

Az exminiszterelnök hosszan beszélt a devizahitelesek problémájáról is. Úgy véli, nehéz olyan jó döntést hozni ebben a kérdésben, amely nem teszi tönkre a bankokat, de megoldja a kilátástalanság szélére kerülő emberek helyzetét. „Ha elmondom a véleményem, Bokros meg fog ölni” – fogalmazott. Nem kellett aggódnia, többen ugyanis azonnal bekiabálták, hogy megvédik majd. A DK elnöke mindenesetre elmondta, hogy lehetővé tenné az elsétálás jogát, a meglévő hiteleket pedig olyan áron vásárolná meg az állam, amilyen értéken jelenleg nyilvántartják a bankok. Ez állítása szerint már nagyon kis összeg, hiszen a veszteséget leírták a pénzintézetek. A hitelt továbbra is törlesztenie kellene az ingatlantulajdonosoknak, de már nullaszázalékos kamattal. A pénzügyeknél újabb segítséget kapott a volt kormányfő, egy hölgy ugyanis felajánlotta, hogy elvállalja a pénzügyminiszteri posztot, ha a DK kormányt alakít. Gyurcsány erre azt mondta, hogy ebben az esetben elvesznek néhány milliárdot „attól a gázszerelőtől”, és a hölggyel ketten beosztják a hónap végéig.

A DK elnöke kitért a Jobbikra is, mint fogalmazott, nem vitatja, hogy „Vona Gábor normális pártot akar csinálni ebből a végtelenül veszélyes pártból”. „Én ezt elhiszem neki, de a pártja nem ilyen” – mondta, példaként említve, hogy a Jobbik alelnöke „vécébe fojtaná Horn Gyulát, és lelőné Gyurcsány Ferencet”. „Szegény Gyulával kapcsolatban ez több mint gusztustalan, én pedig nem félek ettől. Nincs olyan maszkmester, ami a farkast báránnyá tudná maszkírozni” – fogalmazott a DK-elnök. Szavaira az egyik néző csalódottan csak annyit mondott: ott volt a Spinoza Ház.

Az ellenzéki összefogásról Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy karácsonyra jó eséllyel létrejön a megállapodás. Szerinte ha az MSZP és az Együtt–Párbeszéd is tudja növelni a támogatottságát négy-öt százalékponttal, akkor nyernek a választáson. A DK szavazati aránya ugyanis még ennél is többel emelkedik majd – állította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.