Hamarosan döntenek a korkedvezményes nyugdíjat felváltó új csomagról

A cél az elavult szabályozás helyett a munkakörökre és munkahelyi adottságokra szabott irányelv.

MN
2017. 11. 08. 7:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közeljövőben várható döntés a 2015-ben megszüntetett korkedvezményes nyugdíjat felváltó új csomagról, a tervezet a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (vkf) csütörtöki ülésén is napirendre kerül – írja a Magyar Idők szerdán. Hozzáteszi, hogy holnap tárgyalnak a felek „a tervezett intézkedésekről a vkf ülésén a fokozott egészségkárosító kockázattal jellemezhető munkavégzés feltételeinek javításáról”. 

A tervezet célja, hogy a korábbi egységes, elavult szabályozás helyett speciális, egyedi, munkakörökre és munkahelyi adottságokra szabott irányelv jöjjön létre. Felmérnék a munkahelyeken az egészségre ártalmas kockázati tényezőket. A munkaadóknak kötelességük lenne kiküszöbölni az egészségügyi szempontból kifogásolható körülményeket, ám vannak olyan területek, ahol ezekre az intézkedésekre nincs mód.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lapnak elmondta: a szakszervezeti oldal javaslatai szerint azt a munkavállalót, aki bizonyítottan olyan munkakörben dolgozik, amely egészségkárosodást okozhat, többletjuttatásokkal lehetne kompenzálni. A többletjuttatás tervét korábban a munkaadói oldal is elfogadta. Nemcsak anyagi juttatásokkal, de akár az egészségkárosító munkavégzési idő csökkentésével, több szabadsággal, pluszjuttatással vagy rekreációs intézkedésekkel tervezik kárpótolni a munkavállalót. Az új szabályok betartását a munkaügyi ellenőrzések során is figyelnék a szakemberek. A legfontosabb továbbra is az, hogy a munkaadó minél inkább csökkentse az egészségkárosodást előidéző körülményeket – tette hozzá a Liga Szakszervezetek vezetője.

Az ülésen a felek áttekintik a munkahelyvédelmi akció eddigi eredményeit, és szó lesz a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésekről is. A lap úgy tudja, a kormány várhatóan a közeljövőben eltörölheti a 65 évnél fiatalabb, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont, amelynek bevezetését korábban a munkanélküliség indokolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.