Handó Tünde: Óriási kihívás a bíróságoknak az új eljárási kódexek hatálybalépése

Az új kódexek olyanok, mintha a közlekedési szabályokat változtatnák meg alapjaiban.

MN
2017. 11. 30. 5:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróságok számára óriási kihívás, hogy jövőre hatályba lép három új, rájuk vonatkozó eljárási kódex – jelentette ki a Magyar Hírlap csütörtöki számában megjelent interjúban Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Mint fogalmazott, az új kódexek olyanok, mintha a közlekedési szabályokat változtatnák meg alapjaiban. A bírósági szervezetben nagy energiát fektetnek arra, hogy felkészüljenek az új perrendtartási szabályok alkalmazására.

A másik nagy kihívásnak nevezte a közigazgatási bíróságok átalakulását, 200 új bírói hely létrehozását. Ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy a bírák az alaptörvény szerint függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve. „A bírói álláspályázatok elbírálását szabályozó miniszteri rendelet azért módosult, hogy a közigazgatási gyakorlatúak esélyegyenlőségét biztosítsa. Első körben negyvenöt helyet hirdettünk meg, kétszáztizennégy pályázó összesen ezerhuszonkét pályázatot adott be. Ezek most vannak elbírálás alatt” – ismertette, majd hozzátette azt is, hogy a bíróságokra évente másfél millió ügy érkezik, és tavaly több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett. A ítélkezés minősége is javul, polgári ügyekben például járásbírósági szinten az ítéletek 92 százaléka első fokon jogerőre emelkedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.