Hétmilliárd ment el itthon tavaly az AIDS-re

Az AIDS-betegek közel fele nem is tud róla, hogy fertőzött.

MN
2017. 11. 30. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg 2015-ben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK) 6,1 milliárd forintjába került az AIDS/HIV-betegek ellátása, tavaly ez az összeg egymilliárddal emelkedett – írja a Világgazdaság. A fertőzöttek gyógyszeres kezelésének társadalombiztosítási támogatása is nőtt egy év alatt közel egymillió forinttal, 2015-ben 3,6 millió forintba került ez, míg tavaly már 4,49 millió forintba. A betegellátás pedig fejenként tavaly 3,4 millió forint volt, egy évvel korábban 3,2 millió forint. A fekvőbeteg-ellátásban részesülő HIV-betegek tavaly összesen 302 millió forintjába kerültek.

Egy évtized alatt megduplázódott az új HIV-fertőzések és AIDS-esetek száma hazánkban. Ugyan az itthoni adatok az uniós átlag alatt maradnak, az Európai Bizottság jelentése aggodalomra ad okot. A statisztika szerint 2005-ben százezer emberből egy volt HIV-beteg Magyarországon, ez a szám tíz év alatt 2,7-re növekedett. A hazai ellátórendszerbe 1985 óta 3500 beteg került be, az újabban regisztráltak zöme 20 és 49 év közöttiek. A Világgazdaság cikke szerint „a fertőzés elsősorban férfiak közötti szexuális kapcsolat útján terjedt, ami fokozottabb erőfeszítéseket követel a megelőző intézkedések ösztönzése terén”. Idén szeptemberig 38 betegről derült ki, hogy AIDS-es, 1986 óta összesen 930 AIDS-beteget kezeltek hazánkban. Magyarországon körülbelül kétezer fertőzött, diagnosztizált HIV-pozitív ember él, közülük 1800 felett van azok száma, akik terápiát kapnak.

A nemzetközileg kitűzött célt nem éri el hazánkban azok száma, akik HIV-szűrésre járnak, pedig fontos eredmény lenne, ha feltárnák a HIV-pozitív emberek 90 százalékát, akik bekerülnének az ellátórendszerbe és nem fertőznének tovább. Azonban a szakemberek szerint a hazai HIV-fertőzötteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres terápiát, míg a többiek jó eséllyel nem is tudnak a betegségükről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.