Idén is rengeteg orvos hagyta el Magyarországot

A legtöbben Németországba és az Egyesült Királyságba mentek.

MN
2017. 11. 20. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem ugyanannyi orvos hagyta el 2017 első hat hónapjában Magyarországot, mint egy évvel korábban, csak a fogorvosok elvándorlása csökkent – írja a Világgazdaság.

A lap szerint az idei első fél évben

kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez.

Egy évvel korábban, vagyis 2016 első felében a külföldre távozó orvosok száma 400 felett volt, a fogorvosok száma pedig valamivel száz feletti – derül ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) legfrissebb adataiból. Tavaly egész évben egyébként 823 egészségügyi dolgozó kért külföldi munkavállaláshoz engedélyt.

Ezenfelül további 208 külföldi állampolgárságú, de Magyarországon végzett szakorvos is kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéséhez.

 

Idén 41 férfiszakápoló is külföldi munka miatt hagyta el a magyar egészségügyet.

A több mint háromszáz külföldi munkát elvállaló szakdolgozó közül 130-an Németországba, 57-en Ausztriába, 43-an pedig Angliába mentek.

Az orvosok közül idén 59 jelölte meg célországként az Egyesült Királyságot, 54-en Németországot, 38-an pedig Svájcba mennek gyógyítani. A tíz leggyakrabban választott célország között hetedik helyen Románia áll, a szomszédos országot 19 orvos jelölte meg célországként. Öt-öt orvos Malawiba és Dániába megy gyógyítani.

A Világgazdaság felidézi, hogy 2017 nyarán a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a humán egészségügyi és szociális ellátás területén 7028 állás volt betöltetlen.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár 2017-re is meghatározta a legjelentősebb orvosi hiányszakmákat. A legnagyobb gond az érsebészet területén van, majd ezt követi a gyermek- és ifjúságpszichiáter, a fül-orr-gégész, az igazságügyi orvos, valamint az ortopéd és a traumatológus orvosok hiánya. Az államtitkár kiemelte, hogy Nógrád megyében valamennyi alap- és szakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.