Influenza: a gyerekek nem kapnak ingyenes védőoltást

Rétvári Bence leszögezte: a rizikócsoportba tartozóknak biztosítják a vakcinát.

MN
2017. 11. 23. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írásbeli kérdést tett fel az MSZP-s Szakács László az Emberi Erőforrások Minisztériumának. A politikus arra volt kíváncsi, hogy elérhető lesz-e 18 éves korig ingyenesen az influenza elleni védőoltás – szúrta ki a Hvg.hu.

„Idén is 1,3 millió influenza elleni vakcina érhető el térítésmentesen a jogszabályban meghatározott jogosultak körének. Mint tudjuk, az előző években sem fogyott el maradéktalanul a térítésmentes vakcina, sőt sokszor közel a fele megmaradt, viszont azok közt, akik nem esnek bele a térítésmentes kategóriába, a megbetegedések száma évről évre jelentős. Gondolok itt az ÁNTSZ kimutatásában is szereplő 3–14 éves korosztályra, valamint a kimutatásban az is látható, hogy a betegek több mint 30 százaléka a fiatal felnőttek köréből kerül ki” – fogalmazott Szakács László.

Rétvári Bence államtitkár válaszában azt írta, a védőoltás elsődleges célja a súlyos, szövődménnyel járó megbetegedések megelőzése. „A legtöbb országban azt ajánlják, hogy a 60-65 év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők évente oltassák be magukat influenza ellen. Magyarország is ennek megfelelően a súlyos, szövődményes influenzafertőzés szempontjából rizikócsoportba tartozóknak biztosítja térítésmentesen az influenza elleni védőoltást” – szögezte le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.