Ingyenes nyelvvizsga – feltételekkel

Jövőre jöhet a diplomához segítő könnyítés, ám nem mindegy a kiválasztott nyelv és a vizsga eredménye sem.

MN
2017. 11. 07. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztusban megjelent kormányhatározat alapján az első nyelvvizsga megszerzésének anyagi szempontú támogatása jövőre lép életbe azok számára, akik egyrészt még nem töltötték be 35. életévüket, másrészt középfokú vagy felsőfokú vizsgára jelentkeznek – írja az Eduline.hu. Visszaigénylésről van szó, előre senki sem kaphatja meg a pénzt, mely elérheti a 35 ezer forintot, ami az emelt szintű nyelvi érettségi vagy a nyelvvizsga díjából adódik, és a tárgyévben érvényes minimálbér legfeljebb 25 százaléka.

A tervezet kiköti azt is, milyen nyelvek esetében jár a segítség, ezek: angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn és a nemzetiségi nyelvek. A kedvezmény szaknyelvi vizsgákra is vonatkozik, ahogy részvizsgára is, tehát amikor vagy az írásbeli, vagy a szóbeli hiányzik.

Az Oktatási Hivatal szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a felsőoktatási hallgatók 17-20 százaléka nyelvvizsga híján nem jut hozzá a diplomájához. Hozzáteszik még, hogy minimum 60 százalékos eredményt kell elérni a vizsgán a díj visszatérítéséhez. A vizsgázónak kérelmeznie kell a díj visszautalását az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft.-nél, a nyelvvizsga-bizonyítványon szereplő dátumtól egy éven belül, utána már elveszti ennek lehetőségét. A kérelemről tizenöt napon belül döntenek majd.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.