Iránytű Intézet: A Jobbik a kihívó

Csaknem 10 százalékkal nőtt egy hónap alatt a Fideszt egyeduralkodónak tartók száma.

Munkatársunktól
2017. 11. 16. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedett az elmúlt hónaphoz képest azok száma, akik szerint a Jobbik a kormány első számú kihívója; de többen lettek azok is, akik egyelőre egyeduralkodónak látják a Fideszt – ez derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb felméréséből. A lapunk megrendelésére készült kutatás szerint az emberek legnagyobb csoportja, 34 százaléka, azaz relatív többsége érzi úgy, hogy a következő években Orbán Viktoréknak Vona Gábor pártjától kell tartaniuk; előző hónapban még 30 százalék vélekedett így. Az MSZP-t csak 7, míg egy baloldali összefogást mindössze 3 százalék tartaná kihívónak.

A választók több mint negyede, 26 százaléka ugyanakkor azt gondolja, hogy a Fidesz és a KDNP egyeduralkodó már a következő esztendőkben. Egy hónappal ezelőtt még 17 százalék állította ugyanezt. Értelemszerűen a kormánypártok szavazói között vannak a legtöbben – 38 százalék –, akik nem látják, hogy bárki veszélyeztetné a Fidesz és a KDNP hatalmát. A kutatásból az derül ki, hogy a Fidesz-szimpatizánsok 27 százaléka nevezte meg elsődleges kihívóként a Jobbikot, a szocialisták miatt csak minden tizedik kormánypárti szavazó aggódik.

Leginkább magabiztosnak a Jobbik bázisa látszik: 70 százalékuk tartja számon kihívóként saját pártját. Az MSZP szimpatizánsai közül – a kutatás szerint – 27 százalék látja a szocialista pártot ebben a szerepben, míg 23 százalék egy baloldali összefogást érezne ilyen értelemben erősebbnek. Az LMP támogatóinak nagyjából ötöde, konkrétan 19 százaléka bízik annyira saját pártjában, hogy a legerősebb kihívónak tartja a Fidesszel szemben.

Az Iránytű Intézet készítette felmérésből kiderül az is, hogy az emberek abszolút többsége szerint egy most vasárnapi választáson az ellenzéki oldalról a Jobbiknak volna több szavazója. Erre a kérdésre 54 százalék említette a Jobbikot, míg 34 százalék érezne erősebbnek egy baloldali pártokból álló összefogást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.