Iránytű: Kevesen bíznak az MSZP erősödésében

A szocialisták harmada a pártot, másik harmada a baloldalt okolja Botka visszalépéséért.

Katona Mariann
2017. 11. 20. 9:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódni fog az MSZP válsága a választásig hátralévő időszakban – a Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb felmérése szerint így vélekedik a választók többsége. A lapunk megbízásából októberben készült kutatás adatai alapján ugyanis 38 százalék vázolja fel ezt a jövőt a szocialista pártnak. Valamivel kevesebben, 34 százaléknyian vannak azok, akik szerint megáll ugyan a gyengülés, de erősödni már nem fog a párt. Azt, hogy az MSZP lendületre kap, a magyarok 17 százaléka gondolja.

Nem meglepő, hogy a leginkább bizakodónak az MSZP-tábor tekinthető, náluk ugyanis majdnem 60 százalék bízik az erősödésben. Az optimistábbak közé tartoznak még a Demokratikus Koalíció (DK) szavazói is, e csoport 41 százaléka látja úgy, hogy újra erőre kaphatnak majd a szocialisták.

Kiderült a kutatásból továbbá, hogy Botka Lászlónak a miniszterelnök-jelölti posztról való visszalépése a többség szerint érdemben nem befolyásolta az MSZP helyzetét; 47 százalék legalábbis így vélekedett. Az emberek 29 százaléka szerint ugyanakkor inkább rontotta saját pártjának megítélését Botka László lemondása, és mindössze 14 százalék, aki szerint ezzel inkább javított a helyzeten.

Más az arány a szocialisták táborán belül. Legtöbben – 41 százalék – náluk is úgy vélekednek, hogy nem okozott változást a korábbi miniszterelnök-jelölt távozása, ám az átlagos megítéléshez képest jóval többen gondolják úgy, hogy csak javított a párt helyzetén. Az MSZP szimpatizánsainak 28 százaléka szerint ugyanis inkább jót tett Botka László visszalépése, és 17 százaléknyian vélik úgy, hogy ezzel inkább rosszabb lett. Az Iránytű Intézet mérése alapján a magyarok többsége szerint a baloldali pártok győzelmi esélyeit mindez érdemben nem befolyásolja. Legalábbis 51 százalék így vélekedik. Ezzel szemben 24 százalék megítélése szerint inkább rontotta a kormányváltás lehetőségét Botka László távozása, míg 16 százalék mondta azt, hogy inkább javított az esélyeken.

Abban már eléggé megosztott a társadalom a kutatás szerint, hogy a jelölt miért is kényszerült lemondani. A relatív többség – 31 százalék – szerint saját hibái vezettek el idáig. Az emberek negyede szerint ugyanakkor saját pártja nem támogatta eléggé, és ugyanennyien vannak, akik szerint a többi baloldali párt nem állt ki megfelelően mögötte. Ebben a kérdésben még az MSZP-bázis is nagyon megosztott. A szocialista szavazók harmada szerint saját pártja okozta Botka László vesztét, másik harmada szerint viszont más baloldali pártok. Ebben a csoportban már csak 20 százalék mondja azt, hogy saját hibái vezettek idáig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.