Járulékos kellemetlenségek várhatók a metrófelújítás körül

A Váci út irodáinak százezer dolgozóját több szempontból is érinti a metrópótlás.

MN
2017. 11. 07. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén indult metrófelújítás a Váci úti irodaházak százezernél is több dolgozóját, valamint a bérlőket is komolyan érinti. A Világgazdaság megkereste a JLL nemzetközi ingatlanpiaci tanácsadó cég kutatási vezetőjét, Tuza Ritát, aki elmondta, hogy a jelenleg építés alatt álló ingatlanok 36 százaléka ezen a területen található, melyeknek csaknem fele a metrófelújítás tervezett befejezése után készül csak el.

Mint tudjuk, az érintett szakaszon körülbelül negyedórával nő meg az utazás időtartama, a a kellemetlenség kompenzálására a bérbeadók eddig nem álltak elő kedvezményekkel az előbérleteket aláírók számára. A szakértő szerint a munkáltatók részéről, a dolgozók dolgát megkönnyítendő érdemes lenne bevezetni a rugalmasabb munkaidőt. Kalmár Zoltán, az Iroda.hu vezetője kiemelte, hogy a nehezített munkahelyre jutás a teljesítményre is befolyással lehet. Borbély Gábor, a CBRE elemzési vezetője azt is hozzátette a bérlők alkupozíciójára vonatkozóan, hogy a metrófelújításon túl a jövő nyártól sorozatosan piacra lépő új irodaházak árversenye jelenthet lényeges változást a bérleti díjakban.

Más típusú kellemetlenség lehet, hogy noha a pótlóbuszok újak, a sűrű járatszám és az elhúzódó időtartam miatt a megnövekedett forgalmú útvonalak közvetlen közelének nitrogén-dioxid, illetve kisméretű aeroszol (PM10) szennyezettsége növekszik – közölte megkeresésünkre az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központja, ugyanakkor hozzátették, hogy konkrét számításokat még nem végeztek.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.