Jelentős útlezárások lesznek Budapesten a delegációk közlekedése miatt

Négy napig ideiglenes lezárások nehezítik a közlekedést a belvárosban és a fővárosba vezető utakon is.

MTI
2017. 11. 24. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai miniszterelnök látogatása és a Kína–Kelet-Közép-Európa-csúcstalálkozó miatt jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest több pontján, így a Liszt Ferenc repülőtér környékén és a belvárosban is vasárnaptól szerdáig.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója közlése szerint naponta több alkalommal hosszabb-rövidebb lezárások várhatók a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető útszakaszokon, ezért arra kérte az utasokat, hogy szánjanak a szokásosnál hosszabb időt a repülőtérre jutásra, és legalább két órával a járat indulása előtt érjenek ki oda, indulás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális forgalmi hírekről.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint vasárnaptól szerdáig elzárják a forgalom elől többek között a Lánchidat, a Széchenyi István teret, az Apáczai Csere János utcát és ezek környékét, továbbá a pesti alsó rakpartot a Jászai Mari tér és a Március 15. tér között. Gépkocsival ezekbe az utcákba nem lehet behajtani és gyalog is csak a rendőrség helyszíni engedélyével.

A delegáció Budapesten tartózkodásának ideje alatt más fő közlekedési útvonalakat is lezárnak, ezért a BKK azt kéri: aki a belvárosba tart, ezeken a napokon lehetőség szerint ne gépkocsival közlekedjen, válassza a kötött pályás közösségi közlekedési járatokat.

A lezárások miatt változik a közösségi közlekedés menetrendje is, a 16-os autóbusz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Clark Ádám tér között viszi az utasokat, ezért a budai Vár közösségi közlekedéssel csak a Széll Kálmán tér felől lesz elérhető. A 105-ös busz két szakaszon, megosztva közlekedik, a Déli pályaudvar és a Deák Ferenc tér közötti szakasz kimarad, a Boráros tér felé induló 15-ös és 115-ös busz a 9-es járat vonalára terelve jár a Kossuth tér és az Üllői út között, a 916-os és a 990-es éjszakai busz a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik.

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető útszakaszok forgalmát vasárnap 14-15 óra körül 15–30 percre, jövő szerdán pedig 11–12 óra között fél órára korlátozzák.

További forgalmi változás, hogy vasárnap 14 és 16 óra között nem jár majd a kisföldalatti, 15 óra körül az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszának forgalmát korlátozzák, 15.30 körül az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződését is lezárják néhány percre. A budai Vár, a Clark Ádám tér, a Lánchíd utca, valamint az Attila út és a Krisztina körút kereszteződésének forgalmát 17.30 és a 20.30 között két alkalommal fél órára korlátozzák, emiatt módosul az 5-ös, a 16A és a 178-as busz közlekedése.

Hétfőn 7 és 10 óra között lezárják az Andrássy út – Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor – Stefánia út útvonal forgalmát, több alkalommal a keresztirányú forgalmat is korlátozzák. Várhatóan 8 és 10 óra között ismét leáll az 1-es metró, módosul ezenkívül a 72-es, a 74-es, a 75-ös, a 77-es és a 79-es trolibusz, továbbá a 20E, a 30-as, a 30A, a 230-as busz útvonala is.

A tervek szerint 15 és 23 óra között elzárják a forgalom elől a Közraktár utca – Bakáts utca – Lónyay utca – Mátyás utca által határolt területet. Ebben az időszakban a 2-es villamos a Közvágóhíd felől csak a Boráros térig, a Jászai Mari tér felől pedig csak a Széchenyi István térig visz utasokat, a 15-ös és a 115-ös busz pedig az Üllői út–Ferenc körút útvonalon halad.

Kedden elzárják a forgalom elől a Kossuth Lajos teret és a környezetét 12 órától várhatóan 21 óráig, a 2-es metró ebben az időszakban megállás nélkül áthalad az állomáson. Emellett 14 és 15 óra között, majd 19.30 és 20.30 között fél órára a Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalat is.

Szerdán 8-9 óra körül elzárják a forgalom elől az Attila utat és a Palota utat, majd 9-10 óra körül a Palota utat és a Krisztina körutat. Nem lehet majd közlekedni az Andrássy úton és a Hősök terén 10 órától várhatóan egy órán keresztül, és a kisföldalatti sem fog járni.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) közleménye szerint a Li Ko-csiang kínai miniszterelnök látogatásához kapcsolódó személyvédelmi feladatokat – a belügyminiszter kijelölése alapján – a TEK látja el. A nemzetközileg védett személy biztosítására a TEK a szükséges személy- és létesítményvédelmi intézkedéseket életbe lépteti és a látogatás végéig fenntartja, a korlátozásokról a TEK honlapján lehet tájékozódni.

A központ előre türelmet és megértést kért az esetleg előforduló kényelmetlenségek miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.