Jobbik: A lakáshoz jutás ne legyen luxus!

Vona Gábor kormányra kerülése esetén új devizahiteles elszámolást ígér.

MTI
2017. 11. 18. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor pártelnök, miniszterelnök-jelölt szombati budapesti sajtótájékoztatóján a devizahitel-válságot az utóbbi tíz év legtragikusabb problémájának nevezte, amelyet egyik kormány sem tudott megoldani.

Szerinte cinikus és igazságtalan a hitelt felvevő embereket hibáztatni, mert ők kényszerhelyzetben voltak. A valódi felelősök a történteket tétlenül végignéző szocialista és az álmegoldásokat alkalmazó fideszes kormányok, valamint a pénzügyi hatóságok és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – jelentette ki.

A végtörlesztés, a családi csődvédelem és a nemzeti eszközkezelő csak szűk rétegnek segített, az árfolyamgát elodázta a probléma eszkalálódását, a piaci árfolyamon forintosítással pedig csak az MNB járt jól.

A felvételkori árfolyamon forintosítás azonban nemcsak könnyítés lenne a családoknak, hanem igazságos is azokkal szemben, akik annak idején forinthitelt vettek fel – mondta, hozzátéve, hogy emellett a bankok és a társadalom között megromlott viszonyt is helyre tudná állítani az intézkedés.

A Jobbik a jövőben is megakadályozná hasonló helyzetek kialakulását: a béreket felzárkóztatná a nyugat-európai szintre, bővítené a magyar társadalom gazdasági és pénzügyi ismereteit, és új otthonteremtési akciót indítana, hogy a lakáshoz jutás ne luxus legyen, hanem elérhető opció – hangoztatta Vona Gábor.

A pártelnöktől az újságírók megkérdezték, mi a véleménye Apáti István jobbikos képviselő egy 2011-es nyilatkozatáról, amikor azt mondta, hogy a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztált, és Magyarország az izraeliek szabad prédájává vált. A politikus a műsorban többször utalt burkoltan a zsidóságra, egyebek mellett a kiválasztott nép kifejezést használva.

Vona Gábor a választ azzal hárította el, hogy más sajtótájékoztatókon szívesen válaszol a kérdésekre.

Z. Kárpát Dániel közölte, nem Apáti István kijelentései döntötték romba az országot, hanem a Fidesz–KDNP és szociálliberálisnak nevezett elődei, így az ő szemetüket kell eltakarítania a Jobbiknak a választási győzelmét követően.

Arra a felvetésre, hogy indul-e etikai vizsgálat Apáti István ellen, azt válaszolta, még nem ült össze a Jobbik elnöksége sem ezzel, sem más kérdéssel kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy lemond-e mandátumáról Apáti István, úgy fogalmazott, „ne vicceljünk, a devizahitelesek katasztrófájáról van szó”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.