Jobbik: Az elektronikus szavazásnak több előnye is lenne

A párt kormányra kerülése esetén bevezetné a voksok elektronikus leadásának lehetőségét.

MTI
2017. 11. 17. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022-től a Jobbik, amennyiben kormányra kerül, lehetővé tenné a voksok elektronikus leadását mind a választásokon, mind a népszavazásokon – közölte országgyűlési képviselőjük pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. Dúró Dóra gyorsnak, egyszerűnek és korszerűnek nevezte ezt a voksolási lehetőséget, amely könnyebbé tenné például a külföldön élő magyarok vagy a mozgásukban korlátozottak számára a szavazat leadását, de kiküszöbölné a határon túli magyarok szavazati lehetőségével kapcsolatos problémát is, azt, hogy jelenleg egy elhunyt nevében is leadható a voks – írja az MTI.

Az előnyök közé sorolta még a gyors eredményszámítást, a költséghatékonyságot, vagy azt, hogy egy elektronikus rendszer figyelmeztethetné az érvénytelenül szavazókat is, így csökkenthető lenne az így leadott szavazatok száma. A politikus arra is rámutatott: Észtországban 2005 óta él ez a kiegészítő lehetőség, és 2009-ben már az európai parlamenti választáson is használták azt.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök külföldi útjai 90 millió forintba kerültek, és kiderült: a kormányfő olyan svájci utakon is részt vett, amelyről nem adtak tájékoztatást, Dúró Dóra azt mondta, mindez szerinte komoly nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, ezért azt szorgalmazta, hogy a kormányfő szigorúbb vizsgálaton essen át. Egy másik kérdés azt érintette: a Mandiner újabb hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amelyen jobbikos politikusok antiszemita kijelentéseket tettek, most a holokauszt áldozatainak számán viccelődtek. Dúró Dóra az újságírókat az ügyben a Jobbik sajtóosztályához irányította, és közölte: személyes véleményét sem közli, az ugyanis nem témája egy sajtótájékoztatónak, azt csupán a barátaival osztja meg.

Ugyancsak kérdést kapott Havas Henrik Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről szóló könyvéről is, miután a szerző egy interjúban azt nyilatkozta: Vona Gábor célja a koalíció. Dúró Dóra kijelentette: a Jobbik továbbra is egyedül kívánja megméretni magát a választáson és legyőzni a Fideszt, senkivel nem lépnek koalícióra. Egy választás utáni esetleges együttműködést firtató kérdésre leszögezte: nem lépnek koalícióra baloldali pártokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.