Jobbik: Románia biztosítsa a nemzeti szabadságot a magyarok számára!

A 99 éve meghozott gyulafehérvári kiáltvány betartását követeli Romániától a Jobbik.

MN
2017. 11. 30. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője arra szólította fel a román államot, hogy tartsák be az 1918-as gyulafehérvári határozatban tett ígéreteket és az ott élő magyarok számára biztosítsák a nemzeti szabadságot, számolt be az MTI.

Szávay István a budapesti román nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, december 1-jén lesz 99 éve, hogy a gyulafehérvári nemzetgyűlés döntött Erdély és Románia végleges egyesüléséről. Az akkor elfogadott határozatot szó szerint idézte a Jobbik politikusa:

„Az új román állam megalakításának alapelveiként a Nemzet­gyűlés kinyilvánítja a következőket:

1. A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában.

2. Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezetének.”

A politikus leszögezte, hogy Románia viszont a mai napig nem tartja be ezeket az ígéreteket, miközben 11 éve az Európai Unió tagja. A közigazgatásban még mindig nem valósult meg a teljes anyanyelvhasználat, hiányosak az erre vonatkozó törvények, és ha a vonatkozó rendelkezéseket nem tartják be a hatóságok, akkor annak nincs szankciója. 

Szávay István szerint nem garantált teljes egészében a magyar nyelvű oktatáshoz való jog sem, és a román állam folyamatosan támadásokat indít az erdélyi magyar oktatás ellen. A képviselő emlékeztetett a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem, a Rákóczi Gimázium, illetve a Székely Mikó Kollégium ügyére, valamint arra, hogy továbbra sem működhet önálló, állami finianszírozású, magyar nyelvű egyetem Romániában.

Hozzátette: a deklaráció ígéretei az igazságszolgáltatás tekintetében sem valósultak meg, hiszen az továbbra is csak román nyelven működik, ahogyan az okiratok is csak románul készülnek el. 

Románia a legalapvetőbb jogaitól is megfosztja és a mai napig másodrendű polgárként kezeli az ősei földjén ezer éve élő, közel másfél milliós magyarságot, miközben folyamatosan gáncsolja a székely autonómiatörekvéseket – összegzett.

Szávay István úgy fogalmazott, megértik, hogy Románia számára december 1. ünnep, mivel e napon a románok \"országot szereztek, országot gyarapítottak\", de azt kérik, hogy Románia is értse meg, hogy ezen a napon a magyarok nem tudnak ünnepelni, mert ez az „országvesztés évfordulója”.

Ezután a politikus felszólította a román államot, hogy tartsa be az Erdély nemzetiségeinek 1918-ban tett ígéreteket, és kezelje Erdély magyarjait is egyenrangú állampolgárként. Majd felsorolta, hogy Románia az egyesítés ünnepét milyen propagandaintézkedésekkel tette az elmúlt időszakban egyre hangsúlyosabbá, és a magyar kormány szemére vetette, hogy miért nincsenek megfelelő lépései a kisebbségekkel kapcsolatos román állítások nemzetközi cáfolatára. Hozzáfűzte: pártja elítéli, hogy a kormány a december elsejei évfordulóval nem foglalkozik, és egyenesen \"vérlázítónak\" tartja, hogy Hollik István Fidesz-KDNP-s képviselő az évfordulón sok sikert kívánt Románia és a románok számára.

Szávay István elmondta: az erdélyi jobbikosok sok ottani településen hasonló akciókat tartanak, de a román hatóságok folyamatosan zaklatják őket, amikor ők is nyilvánosan emlékeztetnek a gyulafehérvári nyilatkozatra. Aláhúzta: ezekben az akciókban semmilyen provokatív szándék sincs.

A Jobbik kormányra kerülésének esetén elsődleges fontosságúnak fogja tartani az autonómiamozgalmak támogatását – jelentette ki.

A képviselő véleményét kikérték arról is, hogy politikustársa, Rig Lajos a veszprémi választókörzetben induló, független Kész Zoltán támogatásáról beszélt. Szávay István azt mondta, hogy Rig Lajosnak kiforgatták a szavait, ugyanis Kész Zoltán szeptemberben támogatást kért a Jobbiktól, de azt ők elutasították. Leszögezte, hogy mind a 106 egyéni körzetben önálló jelöltet állítanak, a veszprémi körzetben Varga-Damm Andrea lesz a jelöltjük.

Az esemény alatt a képviselő mögött a párt három aktivistája állt, akik egy olyan molinót feszítettek ki, amin magyarul és románul is olvashatóak voltak a gyulafehérvári határozatnak a Szávay István által idézett részei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.