Kevesebb házasság, kevesebb születés: gyorsabban fogy a magyar

A KSH adatai szerint nagyon megugrott a halálozások száma, kilenc hónap alatt 30 ezerrel lettünk kevesebben.

MN
2017. 11. 23. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen, 26 százalékkal nőtt a természetes népességfogyás az év első kilenc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Januártól szeptemberig 68 339 gyermek jött világra, ami 1,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban azonos időszakban. Figyelembe véve, hogy 2016 szökőév, így egy nappal hosszabb volt, a születésszám valamivel kisebb mértékben, 0,8 százalékkal csökkent.

Ugyanebben az időszakban 98 833-an haltak meg, ami 5,9 százalékos emelkedést jelent 2016. január–szeptemberhez képest. A legnagyobb növekedés januárban és februárban történt, amikor a halálesetek – szökőnaphatástól megtisztított – száma átlagosan 25 százalékkal emelkedett. A halálozások számának emelkedése, valamint a születések számának csökkenése következtében a természetes fogyás kilenc hónap alatt 30 494 fő volt, ami 26 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Ezer lakosra 9,3 élveszületés és 13,5 halálozás jutott. Előbbi 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,8 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakára számított értéknél, ennek eredményeként a természetes fogyás 0,9 ezrelékponttal, 4,2 ezrelékre emelkedett. Az év első kilenc hónapjában ezer élveszületésre 3,4 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,7 ezrelékpontos csökkenés az előző év január–szeptemberhez képest.

A házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése megtorpant. A 2017 első kilenc hónapjában megkötött 42 808 házasság 1,9 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakában regisztráltnál. A házasságkötési arányszám 5,9 ezrelékes értéke megegyezett az egy évvel korábbival.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.