Kitiltották a tárgyalóból a videóst, mert „dokumentált”

Videóval bizonyítanák a vádlottak, más van a jegyzőkönyvben, mint ami elhangzott. A bíró az operatőrt büntette.

Lándori Tamás
2017. 11. 09. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest Környéki Törvényszék bírója kitiltotta a tárgyalóteremből azt a kamerás férfit, akinek felvételei alapján a vádlottak kifogást emeltek a tárgyalásokon felvett jegyzőkönyv pontatlanságai miatt. A Tolvajkergetők-ügyként elhíresült, önbíráskodás vádjában folyó eljárás vádlottjai arról számoltak be, hogy harmincnégy eltérést találtak a jegyzőkönyv és a tárgyalásról készült videó között, és ebből harminchárom esetben az ő hátrányukra „téved” az okirat. (A Tolvajkergetők tevékenységének lényege az volt, hogy nyomkövetővel ellátott biciklit helyeztek ki az utcákra, és ha ellopta valaki, megkeresték, és ráhívták a rendőrséget.)

Lapunk birtokába került T. Sándor vádlott beadványa, amiben felsorolja az aggályos jegyzőkönyvi részeket. Ennek alapján több esetben teljesen mást írt le a bíróság, mint ami elhangzott.

„Mondom, Norbi, kik ezek? Azt mondja, hát ő sem tudja, valami Tolvajkergetőknek mondták magukat” – vallotta például az egyik tanú, szavai azonban így kerültek a jegyzőkönyvbe: „Norbit kérdeztem, hogy kik ezek, mondta, hogy ő sem tudja, hát rendőröknek mondták magukat”. A Tolvajkergetők szót valószínűleg nehéz rendőröknek hallani.

A tárgyalás egy másik pillanatában arról volt szó, hogy a rendőrség miként hallgatta ki az érintetteket. „Konkrétan hogy ki hogyan ütött, hogyan fogtak meg, nem érdekelte őket” – mondta a sértett a videó tanúsága szerint. A jegyzőkönyv ugyanezt a mondatot mégis így tartalmazza: „Konkrétan, hogy ki hogyan ütött, hogyan fogtak meg, az érdekelte őket.” Belátható, a „nem” szó elhagyása jelentős különbséget eredményez.

A beadvány szerint volt rá példa, hogy csak kicsit változtattak az elhangzottak hangulatán, ám ez is rosszabb fényben tünteti fel a Tolvajkergetőket. Például egy tanú valójában ezt mondta a bíróságon: „kopogtattak, csengettek”; ehhez képest az ügy irataiban ez olvasható: „kiabáltak és csengettek”. Néhány fontos mondat pedig egyszerűen nem került be a tárgyalás anyagaiba – állítják a Tolvajkergetők csoport tagjai.

A Tomcat néven ismert egykori blogger, Polgár Tamás – aki szintén vádlott az ügyben – lapunknak azt mondta, az utolsó tárgyalási videó akkor készült, amikor vádlott-társa, T. Sándor előállt a jegyzőkönyvet érintő panaszaival; ekkor ugyanis Holdampf Gusztáv bíró kitiltotta az operatőrt. (Polgár egyébként az idézések ellenére nem jár el a tárgyalásokra, vélhetően csak a videók révén követi őket.)

Kerestük az ügyben a törvényszéket. Megerősítették, a bíró valóban kitiltotta a tárgyalásról azt a személyt, aki korábban engedélyt kapott videofelvételek készítésére. Az okok ugyanakkor nem teljesen világosak. Kérdésünkre először így indokoltak: „A tárgyalás folyamán felmerült, hogy az illető szándéka nem a nyilvánosság tájékoztatása, hanem a tárgyalás dokumentálása a vádlottak részére”. Később pedig már arról értekeztek, félő, hogy a személyiségi jogokat védő „korlátozások (például arckitakarás – a szerk.) figyelmen kívül hagyásával kerülnek nyilvánosságra felvételek”. Nem egyértelmű tehát, hogy a nyilvánosságra kerülés módjával, vagy – ahogy előtte írták – a nyilvánosságra nem kerüléssel volt-e baja a törvényszéknek.

Utóbbi azért sem áll meg, mert a Tolvajkergetők videómegosztó csatornáján felhasználták a tárgyaláson készült felvételeket. A YouTube szerint több mint hetvenezerszer játszották le ezt a videót, amit nyugodtan lehet a nyilvánosság tájékoztatásának nevezni.

Az eljárási törvény azt mondja, a forgatási engedélyt „a tárgyalás zavartalanságának érdekében” lehet visszavonni.

A Tolvajkergetőket egyébként azzal vádolják, hogy bántalmaztak egy férfit, aki ellopta a kerékpárjukat. A vádlottak szerint a verekedést nem ők kezdték; egyikük szintén megsérült, a kábítószer hatása alatt álló tolvajból mégsem lett gyanúsított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.